Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
potřeboval bych vyřešit:
'Komolému kuželi je vepsána koule. jaký je objem kužele, mají-li jeho podstavy průměry d1=18cm a d2=8cm'
Stačila by mi i nějaká teze, nebo poloměr koule,abych to mohl vyřešit (neobtěžujte se dosazováním do vzorce objemu kom.jehlanu). :-)
Díky za pomoc!
↑ Woster:
Tie
a
sú polomery alebo priemery?
Ešte to nemám, zatiaľ premýšľam...
Nakreslila som kružnicu do lichobežníka, ktorá sa dotýka aj ramien lichobežníka. Nejako tak vyzerá rez tým kužeľom...
↑ Woster:
Už to mám. Musíš teraz robiť so mnou, dobre?
h je výška toho zrezaného (komolého) kužeľa, tú treba zistiť.
↑ Woster:
Ak to znamená áno, nakresli si, prosím, ten "môj" obrázok. najprv kružnicu a potom lichobežník, ktorý sa jej dotýka základňami aj ramenami.
↑ Woster:
OK. Teraz spoj body dotyku zhora nadol - to je tá výška (spojíš stredy základní lichobežníka).
Potom spoj stred kružnice s vrcholmi lichobežníka.
↑ Woster:
Ešte treba urobiť kolmice zo stredu kružnice k bodom dotyku na ramenách lichobežníka. Potom to už pôjde rýchlo...
↑ Woster:
Všetky kolmice zo stredu k bodom dotyku majú rovnakú dĺžku - polomer tej kružnice, označila som si ho x.
Lichobežník som označila ABCD, body dotyku od spodnej základne
proti smeru chodu hodinoých ručičiek, stred kružnice S.
Potom trojuholník
je zhodný s trojuholníkom
, zhodujú sa v 1 odvesne (x), prepone (SC) a uhloch ...
Z toho vyplýva, že úsečka
meria 4 cm (polovicu DC).
Úplne rovnako trojuholník
je zhodný s trojuholníkom
a úsečka
meria 9 cm (polovicu AB).
Lichobežník je teda rovnoramenný s ramenami 13 cm, základňami 8 cm a 18 cm. Treba zistiť jeho výšku - úloha pre ZŠ, po určitých úvahách sa použije Pytagorova veta.
Vyšlo mi, že výška lichobežníka a teda výška kužeľa, vo vzorci h, má