Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Anketa

"Mě by třeba zajímalo, jak jste se sem na forum vůbec dostali :-)"(c)

Cíleně jsem hledal(a) nějaké Matematické fórum.

30% - 82
Hledal(a) jsem pomoc s matematikou (jsem studující).

37% - 101
Hledal(a) jsem pomoc s matematikou (jsem vyučující).

1% - 4
Potřeboval(a) jsem řešení problému z praxe.

3% - 8
Fórum mi bylo doporučeno.

5% - 14
Jiná cesta, případně doplním v tématu "O nás :-)".

4% - 13
V čtenářském deníku mi chybela kniha "Stařec a moře".

1% - 5
Hledal(a) jsem zdroj řešení projektů svých studentů.

0% - 2
Hledal(a) jsem kružítko.

5% - 15
Už si nepamatuji.

8% - 22
Počet hlasujících: 228

#1176 14. 03. 2011 22:09

hradecek
Pozice: Student
Reputace:   25 
Web

Re: O nas :-)

↑↑ gladiator01:
No "budeme mať", to ešte nie je isté :-), teda aspoň pre mňa...

Z viac predmetov ? no ja budem mať na maturite všetko v kope - Elektronika, Výpočtová technika, Elektrotech. merania, Elektrotechnika, Automatizácia, Telekomunikácie, Silnoprúdové zariadenia, atď... predsa len 1 skúška za 4 roky je horšie ako viac skúšok počas 4 rokov ;-)

A jedna vec je robiť skúšku z niečoho čo som si sám vybral...narážam na maturitu zo Slovenského jazyka, ktorá bude pre mňa asi veľký problém :-/

Netrápte sa nad svojimi problémami s matematikou, môžem vás uistiť, že tie moje sú ešte väčšie. ~~Albert Einstein~~
Jak spozná člověk, že není pitomec ? - Moudrý člověk to nepozná nikdy a blbci je to jedno. ~~Jak přicházejí básnici o iluze~~
Někteří lidi se nikdy nezmění. Anebo se rychle změní a pak se zase rychle změní nazpátek. ~~Homer Simpson~~

#1177 14. 03. 2011 22:22

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑↑ Klára: :-)

Ty cituješ Stýva? To se řekne (vážený Moderátor si velmi zakládá na uvádění zdrojů :-)

Abych oprašovala maturitní téma už začátkem března, to ještě nebylo. Tam si můžete dočíst o trapení a úspěších kolegů a také si posdělovat zážitky.

Osobně bych tu vaši maturitu nezvladla a maturitu z jazyka slovenského vonkoncom ne.

Taková maturitní perla: naše jazykovka uvažovala, co všechno nabidnout pro zájemce, neb zájem poklesl. Tak se nabídl intenzivní sobotní blok "Jazyk + Matematika". Dopadlo to tak - mám jednoho cvičence v systému nové maturity :-) Jsem zcela ztracená cvičitelka - mít v ruce pouze jeden test a očekávat, až na závěr března uvolní pro věřejnost další. No ale tvařím se suverenně, jak jinak :-)

Mějte se.

#1178 14. 03. 2011 22:37

Dana1
Host

↑ jelena:

U nás je zajtra maturitná písomka zo slovenčiny... Kedysi si si mohla vybrať asi tak zo štyroch tém - ako je to teraz, neviem. Chalani z triedy prišli v oblekoch, vyzerali úplne ináč ako obyčajne a aj sa ináč správali, bolo to zvláštne. Písala som nejakú úvahu, ale už ani neviem, o čom to vtedy bolo...

#1179 14. 03. 2011 22:45

jelena
Jelena

↑ Dana1:

Já jsem psala téma (přibližně tak) "Obraz prátelství v díle Puškina a Majakovského" (hádej, koho jsem měla více).

#1180 14. 03. 2011 22:46 — Editoval Dana1 (14. 03. 2011 22:47)

Dana1
Host

↑ jelena:

Ja som Majakovského lyriku (zo zbierky Záviďte mi) recitovala na Puškinovom pamätníku...

#1181 14. 03. 2011 22:57

jelena
Jelena

↑ Dana1:

A co konkrétně? Škoda, že ho představuji jen jako budovatelského, což není pravda skoro vůběc. Třeba toto (1916) zhudebnili  jak dobře.

Už končím, nebo vyženou pracovat :-)

#1182 14. 03. 2011 23:03 — Editoval Dana1 (15. 03. 2011 15:30)

Dana1
Host

↑ jelena:

Ahoj...

Už som to našla, bolo to na tej Tvojej stránke...

Slovenský preklad sa končil slovami - skús, jedno hádam nájdeš...

Maj sa pekne, želám všetko dobré...  Dana

#1183 15. 03. 2011 00:17

gladiator01
Místo: Jindřichův Hradec
Škola: ZČU FAV - SWI
Pozice: absolvent
Reputace:   53 
Web

↑ hradecek:
Jo jenže za ten jeden semestr toho učiva bude (většinou) jak za celý rok na střední ne-li více.
A ty si myslíš, že budeš studovat jen předměty které tě baví? To je blbost.

U toho slohu si vždycky můžeš vybrat povídku (nebo něco příbuzného co bude na výběr) a to napíše snad každý alespoň na čtyřku. Když jsem odmaturovala z češtiny já (a to mi např. gramatika dělá velké problémy), tak ty musíš také.

↑ jelena:
Kupodivu cituji sebe.

Naděje jako svíce jas, potěší srdce štvané, čím temnější je noční čas, tím zářivěji plane.
VIVERE - MILITARE EST (Seneca)
Vím, že nic nevím. - Sokrates

#1184 15. 03. 2011 07:56 — Editoval Dana1 (16. 03. 2011 02:14)

Dana1
Host

Takže - už po tretí raz, ale určite najvážnejšie, chcem sa rozlúčiť.
Dnes sa dovŕšil deviaty týždeň môjho intenzívneho pobytu na fóre. Zvykla som si - na ľudí, na atmosféru...
Myslím, že virtuál fóra je súčasť reálu, tak ako všetko. Vnímam ho ako podpriestor so svojím vlastným životom, prerastajúcim do reálu.
Som učiteľka, momentálne ešte stále na PN, od apríla (duben) ale už naplno PS, vysvetľovanie matiky prenesiem na iný parket... Stredoškolských vysvetľovačov je tu dosť - a dobrých, moju neprítomnosť nebude asi ani vidno. Bolo mi tu fajn, veľa som sa naučila, stretla vzácnych ľudí a snáď aj niekomu pomohla. Mohla som byť chvíľku užitočná, má to pre mňa obrovskú hodnotu...
Ale - predsa len - na niečo som už zrejme príliš stará... Neviem si predstaviť, že "za mojich čias" by človek, ktorý žiada o pomoc vyslovil napríklad tieto vety:

Mailová komunikácia to vyriešila, ale predsa... Nerozumiem a nerozumiem, ruší ma to.
Musím dokončiť záverečnú prácu o detskom programovacom jazyku Etoys - urobila som si od nej (krásne) prázdniny, ale reál volá a roboty je s tým ešte habadej...
Jelena, mala si pravdu - tých 26 000 (a dnes ešte viac) príspevkov je nad moje sily, ale veľa som ich prezrela, niektoré dokončila a založila do osobnej pamäte...
Ak by to niekoho zaujímalo, túto pesničku spieva Martha Elefteriadu.
Majte sa tu pekne, všetkým veľmi ďakujem a verím, že keď občas (ako dúfam) na fórum nakuknem, nájdem ho také krásne ako ho teraz opúšťam, bolo by to fajn...

Ahojte...  Dana
...

#1185 15. 03. 2011 09:28

mikl3
Škola: FS ČVUT (12-16, TZSI, Bc.)
Pozice: Studuji magisterske
Reputace:   78 

↑ Dana1: budeš chybět a věz, že virtuální realita není vše

#1186 15. 03. 2011 10:59

hradecek
Web

↑ Dana1:
"A snáď aj niekomu pomohla" - stačí sa pozrieť na takmer 2000 príspevkov a 74+, skladám obdiv :)

Netrápte sa nad svojimi problémami s matematikou, môžem vás uistiť, že tie moje sú ešte väčšie. ~~Albert Einstein~~
Jak spozná člověk, že není pitomec ? - Moudrý člověk to nepozná nikdy a blbci je to jedno. ~~Jak přicházejí básnici o iluze~~
Někteří lidi se nikdy nezmění. Anebo se rychle změní a pak se zase rychle změní nazpátek. ~~Homer Simpson~~

#1187 15. 03. 2011 11:05

hradecek
Web

↑ gladiator01:
Ja som nepovedal, že budem študovať predmety, ktoré ma bavia, ale, ktoré si človek vybral :)

Za 1 mesiac viac učiva ako za 1 rok ??? to hádam nie :)...neviem či by som bol schopný si to všetko uložiť do pamäte( značne obmedzená :)) )

Slohu sa nebojím, skôr literatúry, doteraz mám z toho jedno veľké literárne dielo :/

#1188 15. 03. 2011 13:05

gladiator01
Web

↑ hradecek:
Ne měsíc, semestr - 3 měsíce. To je jedno prostě toho bude mnohem víc.

Naděje jako svíce jas, potěší srdce štvané, čím temnější je noční čas, tím zářivěji plane.

#1189 15. 03. 2011 13:23

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

↑ hradecek:

Ale velkou část předmětů si na VŠ nevybereš.

#1190 15. 03. 2011 15:05 — Editoval hradecek (15. 03. 2011 15:06)

hradecek
Web

↑ halogan:
No a to sú tie povinné, tam patria veci, ktoré som sa rozhodol študovať, či nie ?
alebo nebodaj medzi povinnými predmetmi máte telesnú, občiansku výchovu atď. ? :-)

že sa tak blbo pýtam, osobne nepoznám veľa vysokoškolákov :)

#1191 15. 03. 2011 16:00

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

↑ hradecek:

Člověk má ale tendenci si idealizovat svou VŠ. Jsou pak dvě věci, na které naráží:

1) Mezi povinné předměty se dostanou pro něj nehezké věci (pro mě např. politologie, sociologie, econ policy, ...).

2) To, co si myslel, že je zábava, nakonec na VŠ zas taková zábava není (pro mě např. algebra).

#1192 15. 03. 2011 16:00 — Editoval gladiator01 (15. 03. 2011 16:09)

gladiator01
Web

↑ hradecek:
Tak sport (1,2 semestry) máš povinný asi na každé škole, ale o ten snad nejde.

I mezi povinnými předměty bude několik, které tak moc nesouvisí z tvojím oborem - třeba nějaký univerzitní základ.
Např. já studuji aplikovanou informatiku (zaměření na vývoj software) a měli jsme předměty jako: podniková ekonomika, účetnictví, právní minimum, obchodní jednání, elektronické obchodování, elektrotechnika (1,2), číslicová technika ... A nemysli si, že i předměty, které jsou z tvého oboru tě budou všechny bavit.

Můžeš se podívat do studijního plánu oboru, který by jsi chtěl v budoucnu studovat a uvidíš.

Ale abych tě těmi řečmi neodradila.

#1193 15. 03. 2011 16:43

pizet
Místo: Levice/Praha
Reputace:   11 

↑ gladiator01:

Ja sa asi rok zaujímam o to čo budem študovať a myslím, že viem povedať, že veľa z toho čo ma čaká bude ďaleko zaujímavejšie ako slovenčina. Ale aj tak s tebou súhlasím.

Ta maturita bola ináč o dosť ľahšia ako som očakával.

Do you follow my way? Or you just see a black stain swimming in the Milky Way ...
KSP je určený pre študentov základných a stredných škôl, ktorí majú záujem naučiť sa niečo z oblasti algoritmov, logických úloh, programovania a informatiky.

#1194 15. 03. 2011 20:22

hradecek
Web

↑ gladiator01:
Ja ešte nie som rozhodnutý, takže ma odradiť asi nemôžeš ;-), každopádne je to na VŠ zrejme iné ako som si myslel :), no veď sám uvidím(dúfam).

↑ pizet:
Takže to máš v kapse ? ;-)

#1195 19. 03. 2011 18:45

jelena
Jelena

↑ Klára: :-)

----------------------

Představte si, že dnes k nám do Opavy přijela Dana :-) Jen tak - našla nás a přijela, čímž nám udělala velikou radost. Věřím, že teď již pohodově se přibližuje zpět k Bratislavě.

Daně moc a moc děkujieme.

Počasí bylo tradiční. Mějte se hezky.

#1196 19. 03. 2011 19:05

Dana1
Host

↑ jelena:

Ďakujem za pekné prijatie a za krásny deň... Dana

#1197 24. 03. 2011 08:37

byk7
InQuisitor
Reputace:   221 

Zdravím,

tak mě napadlo, je kolega stuart clark z Česka/Slovenska?

Příspěvky psané červenou barvou jsou moderátorské, šedá je offtopic.

#1198 24. 03. 2011 10:23

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

↑ byk7: podle všeho (ip, mail) je z indie

#1199 24. 03. 2011 12:36

byk7
InQuisitor
Reputace:   221 

že mě to nenapadlo :|

Příspěvky psané červenou barvou jsou moderátorské, šedá je offtopic.

#1200 29. 03. 2011 15:30

jelena
Jelena

Byla jsem odstraňovat zimní výzdobu z nástěnky... Zaprašené to je až hrůza.

O tom, že jeden z naších kolegů prokázal (tymově) výtečné výsledky v Intersobu se musím dovídat nějakou oklikou.

Také nevím, jaká je sestava pro tento rok v Ostravě a zdá bude připomen největší tahák akce, ale alespoň vím, že organizatorům se podařilo získat autorská práva na techníku včasného útěku z budovy.

Hodně zdaru přeji.

↑ Stýv: zajimavé, a třeba kolega Matěj je ze Žilinského kraje. Proč ještě nemáme tamto?

Zápatí