Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Omlouvám se za další podobný příklad, vím, že je to všechno "na jedno brdo", ale stejně:
Rovnice (4x-1)/(x-2) +1 = (3-5x)/x-2
Pravou stranu rovnice jsem dala doleva a vynásobila celou rovnici (x-2), je to správný postup? Nebo už tady mám chybku?

Dobře, následně mi vzniklo : 4x-1 + x-2 - 3-5x =0, takže 4x-1 + x-2-3+5x =0 Celkově pak x= 6/10, ale to už je špatně. Kde je tedy chyba?
↑ terezkaaaaa5:
Výsledok dosaď najprv do jednej a potom do druhej strany rovnice...
↑ terezkaaaaa5:
výsledek
je správně

Ale ve výsledcích je celá R vyjma 2

To vím taky. Ale nechápu jak může v kořenu vyjít jinak celá R

↑ terezkaaaaa5:
kořenem je x=3/5
To co píšeš (celá R vyjma 2) je obor hodnot pro které má rovnice smysl, tedy jinak řečeno podmínkou je že, x se nesmi rovnat 2.
Vypočítaný kořen 3/5 podmínce vyhovuje proto je řešením.

↑ terezkaaaaa5:
Upozorňuji, že všichni pochopili, že chceš řešit rovnici
(4x-1)/(x-2) +1 = (3-5x)/(x-2)
a ne rovnici
(4x-1)/(x-2) +1 = (3-5x)/x-2,
kterou jsi uvedla. Doporučuju dávat pozor na závorky, ať třeba příště nedojde k nedorozumnění.

Úplně správně má rovnice být: (4x-1)/(x-2) +1 = (3-5x)/(2-x), ale stejně nechápu, jak může být řešením rovnice R/2

↑ terezkaaaaa5:
To jedno mínus ovšem zásadně mění situaci :-). Skutečně, každé reálné číslo (kromě dvojky) je řešením té rovnice. Zkus si tam za x dosazovat různá čísla, vždy bude rovnice splněna.
Pokud nám totiž vyjde po úpravách rovnice 0=0, tak ta je splněna pro všechna reálná x. Řešením jsou tedy ta x, pro která má původní rovnice smysl. Tím se vyřadí ta dvojka.

A jak to tedy spočítám?