Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 03. 2011 16:35

Alivendes
Reputace:   58 

Wolfram alpha

Vážení Moderátoři a  Náčelníci fora,
Myslím, že se tady vyskytl problém, že když někdo zadá nějaký dotaz, například pro výpočet integrálu nebo lomenného výrazu, tak téměř padesát procent odpovědí a rad obsahují odkaz na wolfram. Myslím, že o tomto programu se na našem foru obecně ví, navíc je odkaz zveřejněn zdezde  a přijde mi dost hloupé, když počítám půl hodiny nějaký integrál a pak někdo, kdo třeba ani není seznámen s touhle problematikou tam napiše jednoduše: Odkaz. Já chodím na tohle forum proto, že se chci naučit něco víc z matematiky a líbí se mi, že tady mohu svoje postupy rozebrat se zkušenějšími kolegy. Myslím, že bychom wolfram a podobné programy měli používat pro kontrolu našich výpočtů a postupů a ne proto, aby nás nahradil. To už rovnou můžeme změnit stránky na forum.wolframalpha.com

Děkuji

Volané číslo je imaginární. Otočte prosím telefon o 90 stupňů a zkuste to znovu.

• (téma jako vyřešené označil(a) pietro)

#2 19. 03. 2011 16:44 — Editoval teolog (19. 03. 2011 16:45)

teolog
Místo: Praha
Škola: MFF + PřF UK
Pozice: Gymnázium Přírodní škola - učitel (M, Z)
Reputace:   167 

Re: Wolfram alpha

↑ Alivendes:
Nejsem ani moderátor ani náčelník. Přesto si dovolím vyjádřit svůj názor.
Pokud někdo místo vlastního řešení odkazuje na wolfram, tak kvůli tomu, že tazatel se ptá na něco, na co se ptát vůbec nemusí, protože to pomocí wolframu může zjistit sám (u integrace včetně postupu!).

Takže pokud má někdo problém s nějaký konkrétním krokem, kterému nerozumí nebo chce vysvětlit konkrétíní postup (a nestačí mu jen výsledek), musí svůj dotaz formulovat podle toho. V takovém případě mu bude zodpovězeno detailněji

Takto to alespoň vnímám já.

#3 19. 03. 2011 16:56

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

↑ Alivendes: souhlasím se svým ↑ jmenovcem:

#4 19. 03. 2011 17:01

Alivendes

Odkaz

Tohle je podle mě trochu moc ...

Volané číslo je imaginární. Otočte prosím telefon o 90 stupňů a zkuste to znovu.

#5 19. 03. 2011 17:05

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

↑ Alivendes: podle mě je "trochu moc" ten dotaz (nikoli obsah, ale forma)

#6 19. 03. 2011 17:06

teolog
Místo: Praha
Škola: MFF + PřF UK
Pozice: Gymnázium Přírodní škola - učitel (M, Z)
Reputace:   167 

↑ Alivendes:
Ale to je přesně ono! Tazatel má dva výsledky a není si jistý, který je správný. Na ověření stačí wolfram.

#7 19. 03. 2011 17:14

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím,

↑ Alivendes: ještě je možnost označit v tématu, že se tomu chceš věnovat, protože je pro Tebe zajímavé - viz doporučení pro odpověd.

Wolfram také beru jen jak pomůcku ke kontrole, ne jako nástroj k vysvětlování postupu (většinou to ani nejde použit).

Ať se vede.

#8 19. 03. 2011 17:16 — Editoval mikl3 (19. 03. 2011 17:17)

mikl3
Škola: FS ČVUT (12-16, TZSI, Bc.)
Pozice: Studuji magisterske
Reputace:   78 

také bych rád vyjádřil svůj názor, souhlasím víceméně s tímto ↑ teolog:
já jsem zatím wolfram hodil snad 5 krát na svých 1100 příspěvků, jinak poctivě počítám, ale pokud se jedná o kontrolu...
jinak bych se chtěl zeptat - dlouho mi to vrtá hlavou, ale téma jsem zakládat nechtěl, mám takový pocit (dokonce to vím), že když jsem wolframu zadal třeba lomený výraz, tak mi to spočítal a dal několik přijatelných výsledků a já jsem si mohl v pravém horním rohu kliknout na Show Steps a ukázal mi i kroky, ale nyní to tam není (možná to je tím, že zadávám jiné typy příkladů, ale prostě není) dík

jinak jsem zatánce názoru, že nejprve problematiku musíme špičkově ovládat my a pak až jen kontrolovat wolframem

#9 19. 03. 2011 17:52

Alivendes

Mě dneska konkrétně naštvalo tohle :
Odkaz
Zatím co sem poprvé editoval protože tam neseděl nějaký zápis tak tam byl přidán tenhle odkaz ...

#10 19. 03. 2011 17:56

mikl3

↑ Alivendes: pokud tam je show steps, tak mi to přijde jako dobrý

#11 19. 03. 2011 17:58

Alivendes

Dobrá :) ,stahuji svou námitku ...

#12 19. 03. 2011 18:07

mikl3

↑ Alivendes: ale vůbec ne, každý má právo na svůj názor

#13 21. 03. 2011 17:43 — Editoval hradecek (21. 03. 2011 17:45)

hradecek
Pozice: Student
Reputace:   25 
Web

↑ Alivendes:
Ale veď, aj keď niekto hodí odkaz na wolfram, ty stále môžeš poslať svoj postup aj keď možno neskoršie, ale tak to býva ;-). Wolfram väčšinou integrály rieši substitúciou(moje skúsenosti), pretože je to preneho ako pre stroj najrýchlejšie.

Osobne sa tiež nejak veľa neodkazujem na wolfram(aspoň myslím) a radšej to vysvetlím sám ako človek, človeku :)...

A píšeš, že sa chceš niečo nové naučiť, keď to počítaš sám presne to robíš, nie ? :-) A ak sa ti daný priklad nedarí vypočítať, môžeš sa do témy zapojiť tiež...a myslím, že sa nikto neurazí ak povieš, že odkaz z wolframu nechceš :))).

A súhlasím s tebou, že napríklad toto sa mi veľmi nepáči..Wolfram

Netrápte sa nad svojimi problémami s matematikou, môžem vás uistiť, že tie moje sú ešte väčšie. ~~Albert Einstein~~
Jak spozná člověk, že není pitomec ? - Moudrý člověk to nepozná nikdy a blbci je to jedno. ~~Jak přicházejí básnici o iluze~~
Někteří lidi se nikdy nezmění. Anebo se rychle změní a pak se zase rychle změní nazpátek. ~~Homer Simpson~~

#14 21. 03. 2011 18:52

pietro
Reputace:   187 

↑ Alivendes: Aj keď mi Wolfram pripomína spolužiaka, ktorý mi našepkáva keď som pri tabuli,

je to úžasný nástroj a všetka česť jeho tvorcom .

HELLO, WORLD !

Zápatí