Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý večer. Dostal jsem papír s přípravou na čtvrtletní práci z matematiky. Nevím si vůbec rady s následující úlohou. Není mi jasné, jestli v každé lavici sedí dva, nebo 7 žáků a podle toho nevím jak mám sestavit soustavu rovnic.
Posadí-li se do každé lavice kromě poslední 7 žáků, zbude pro poslední lavici jen jeden žák. Jestliže se do každé lavice posadí 6 žáků, nezbude pro jednoho žáka místo. Kolik je ve třídě žáků? (Výsledek 43)
↑ mirek7:
Počet lavíc l, podľa prvej vety do l-1 lavíc si sadne po 7 žiakov, bude ich tam teda sedieť 7(l-1). Všetkých žiakov je ale 7(l-1)+1, lebo v poslednej lavici sedí ešte 1 žiak.
Ak si žiaci sadnú do všetkých lavíc po šiestich, v laviciach bude sedieť 6l žiakov, všetkých žiakov teda bude 6l + 1, lebo 1 ešte musí stáť.
Z uvedeného platí 7(l-1) = 6l + 1 (na oboch stranách rovnice je počet všetkých žiakov triedy). Vyriešením rovnice sa zistí počet lavíc...
↑ mirek7:
Když je
počet lavic, tak podle první podmínky je počet žáků
a podle druhé
Počet žáků je pořád stejný, takže

↑ zdenek1: Mockrát děkuji za řešení
Stránky: 1