Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 03. 2011 19:45 — Editoval Pavel Brožek (22. 03. 2011 20:38)

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

Najděte funkční závislost

Mějme diferenciální rovnici

$(\phi'(t))^2=A\cdot(2+\cos \phi(t))$,

kde $A>0$ je konstanta, s počáteční podmínkou $\phi(0)=0$ a $\phi'(0)>0$. Předpokládejme, že $\phi'(t)$ je spojitá funkce.

Funkce $\phi(t)$ je zřejmě rostoucí. Číslo t, ve kterém funkce $\phi(t)$ nabývá hodnoty $2\pi$ zřejmě závisí na konstantě A, značme ho $t(A)$. Pokuste se co nejlépe popsat chování funkce $t(A)$. (Tím myslím, abyste zapsali funkci $t(A)$ pomocí elementárních funkcí.)

(Tuším, jaké je řešení, ale zatím to nedokážu dokázat. [Edit: teď už to umím dokázat.] Úloha pochází z řešení fyzikálního modelu, z toho se dá závislost uhádnout.)

#2 21. 03. 2011 20:30

check_drummer
Reputace:   105 

Re: Najděte funkční závislost

↑ Pavel Brožek:
Je ona diferenciální rovnice řešitelná v uzavřeném tvaru? Pokud ano, má být nalezení jejího řešení součástí řešení celé úlohy nebo je možno ho uvést (jako hint)?

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#3 21. 03. 2011 20:41

Pavel Brožek

↑ check_drummer:

Mathematica mi dává řešení pomocí funkce JacobiAmplitude. Spíš by mě zajímalo, jestli jde závislost nějak elegantně určit bez vyřešení rovnice.

#4 22. 03. 2011 16:00

check_drummer
Reputace:   105 

↑ Pavel Brožek:
Z čeho prosím plyne, že je funkce rostoucí? Díky.

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#5 22. 03. 2011 20:35

Pavel Brožek

↑ check_drummer:

Omlouvám se za nepřesnost. Že je funkce $\phi(t)$ rostoucí není vůbec zřejmé, pokud vůbec je nutně rostoucí, nenašel jsem způsob, jak to ukázat.

Předpokládejme tedy, že $\phi'(t)$ je spojitá funkce. Pak už to snad zřejmé opravdu je. (Opravil jsem zadání.)

Zápatí