Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mějme diferenciální rovnici
,
kde je konstanta, s počáteční podmínkou a . Předpokládejme, že je spojitá funkce.
Funkce je zřejmě rostoucí. Číslo t, ve kterém funkce nabývá hodnoty zřejmě závisí na konstantě A, značme ho . Pokuste se co nejlépe popsat chování funkce . (Tím myslím, abyste zapsali funkci pomocí elementárních funkcí.)
(Tuším, jaké je řešení, ale zatím to nedokážu dokázat. [Edit: teď už to umím dokázat.] Úloha pochází z řešení fyzikálního modelu, z toho se dá závislost uhádnout.)
↑ Pavel Brožek:
Je ona diferenciální rovnice řešitelná v uzavřeném tvaru? Pokud ano, má být nalezení jejího řešení součástí řešení celé úlohy nebo je možno ho uvést (jako hint)?
↑ check_drummer:
Mathematica mi dává řešení pomocí funkce JacobiAmplitude. Spíš by mě zajímalo, jestli jde závislost nějak elegantně určit bez vyřešení rovnice.
↑ Pavel Brožek:
Z čeho prosím plyne, že je funkce rostoucí? Díky.
↑ check_drummer:
Omlouvám se za nepřesnost. Že je funkce rostoucí není vůbec zřejmé, pokud vůbec je nutně rostoucí, nenašel jsem způsob, jak to ukázat.
Předpokládejme tedy, že je spojitá funkce. Pak už to snad zřejmé opravdu je. (Opravil jsem zadání.)