Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
nevím si moc rady s tímto příkladem:
K 1.1.2007 klient má na účtu € 7 000. Jakou částku by měl ukládat koncem každého měsíce počínaje 1.1.2010, aby dne 1.1.2021 měl na účtu částku € 100 000? Účet je úročen úrokovou sazbou 4.1 % p.a. při pololetním připisování úroků a úroky jsou zdaněny sazbou 10 %.
Děkuji moc za pomoc při výpočtu.
Už jsem na to přišla, tak dobrý....
↑ simule: k nějakým číslům jsem se dostal, ovšem co znamená, že k 1. 1. 2007 má 7000 euro? má se počítat s nárustem do 1. 1. 2010?
finanční matematiku nedělám, vycházím ze vzorců pro anuitní úročení při ukládání na konci roku (období jsem upravil na pololetí 22) od úrokové sazby odečítám daň, tedy konečná sazba je 0,0369
výsledek takovéhoto počínání je 469 eur za měsíc (pokud se má naspořit 93 000 eur - tedy počáteční úročení vynecháno)
↑ simule: pokud pominu můj špatný vzorec (těžko říct, zda špatný, ale optimální asi není), navíc je problém s přesným zadáním (matky jsem se neptal :) používám její knížky), i podle těchto vzorců to bude nepřesné, to by se muselo zajít do banky na softwarové kalkulačky
ale to je jedno, najdou se tací, kteří napíší lepší postup a dopracuješ se, já nyní víc nemohu, přeji zdar
Stránky: 1