Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
opravdu to jde metodou per partes. A docela i jednoduše když se zamyslíš (i když to není úplně optimální a nejsem si jist, zda-li je to možný :-D):
u = 1
v' = cos^4(x)
Ale takhle si vlastně vůbec nepomůžem, takže mě napadá ještě alternativa. -- Aha, takže metodou per partes mě nakonec nic nenapadá. :-)
---
A pomocí metody substituce se pak nabízí t = tg x.
Okay :D .. Jedno riešenie by som mal. Je dosť komplikované. Potom sa tam využíva trigonometrický vzorec.
Postup je nasledovný:
int cos^4(x) dx = int cos(x) * cos^3(x) dx = Per partes ... u= cos(x) v'=cos^3(x)
u'=-sin(x) v=1/12 * (9sin(x)+sin(3x)
Tam pri tom per partes budeš musieť robiť :
int cos^3(x) dx .. to prebehne cez per partes ... znova to rozdelíš na cos(x) * cos^2(x) ....
Späť k pôvodnému per partes ... :)
Niekde ďalej ti vyjde, že int sin(x) sin(3x) dx ... tu použiješ sin(A) * sin(B) = 1/2 * (cos(A-B) - cos(A+B)) ; A=x; B=3x
Potom to už pôjde pekne :) ;)
Zaujímavý príklad :P
..Možno chaoticky napísané, ale snáď pochopíš. A ak nie, tak sa pýtaj. Veľa šťastia.
Bez složitých vzorců bych to počítala jako:
Pokud by to nutně muselo být per partes (ale nedokáži si představit, jaký by to mělo smysl), asi by to šlo následovně:
1) první aplikace per partes
2) úprava nového integrálu
3) získání rovnice pro původní integrál za předpokladu vyřešení snazšího integrálu
4) vyřešení snazšího integrálu, opět per partes a získáním rovnice
(Nedopočítávala jsem, zda výsledek souhlasí, nevylučuji přítomnost chyby.)