Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
v testu jsem měla toto komplexní číslo umocněné na čtvrtou: (tg pí/4 - i)^4. Šlo o to jen nějakým způsobem ho co nejvíc upravit bez toho, aniž bych vypočítala tg pí/4, sin pí/4 atd. Došla jsem k tomuto:
(tg pí/4 - i)^4 = ((sin pí/4)/(cos pí/4) - i)^4 = ((sin pí/4 - i*cos pí/4)/cos pí/4)^4
a teď nevím, co dál. Díky za radu.
P.S.: Omlouvám se za syntaxi. Brzy už snad ovládnu TeX :-)
Nemůžu si pomoct, ale když dosadím 1/(2)^1/2 za sin pí/4 = cos pí/4 do výrazu ((sin pí/4)/(cos pí/4) - i)^4, vyjde mi (1 - i)^4 a když dosadím do toho druhého ((sin pí/4 - i*cos pí/4)/cos pí/4)^4 vyjde mi (1/4 * (1 - i)^4)/(1/4). Pak se mi 1/4 zkrátí a opět dostávám (1 - i)^4
↑ Yuyik:
A proč nevyužiješ toho, že sin(pi/4)=cos(pi/4) a to nedosadíš do tvého posledního výrazu.
Pak z první závorky vytkneš cos(pi/4) to zkrátíš s tím cos(pi/4) za lomítkem a dostaneš (1-i)^4
A nebo proč té rovnosti nevyužít hned na začátku:
tg(pi/4)=sin(pi/4)/cos(pi/4)=sin(pi/4)/sin(pi/4)=1. Jak je vidět nic není vyčísleno.
To je otázka co pan doktor konkrétně myslel tím "upravte bez vyčíslení" a co považuje za správný výsledek. No každopádně díky za pomoc. Nějak mě netrkla ta evidentní věc, že se ten sinus a kosinus rovnají. Doufám, že kvůli takovýmto případům nebude toto letní zkouškoví moje poslední.
To mě taky už pak napadlo, ale mám takový pocit, že breptal něco o tom, že nechce žádný umocňování (ve smyslu umocňování podle Moivreovy věty). Nejlepší řešení bude asi nejspíš to od musixx.
Stránky: 1