Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj, nevedel byste nekdo jak tento tvar rovnic urcujici rovinu
x1 - 2x3 = 0, x3 - x4 = -2
prevest na tvar, ktery vypada takto?
[-1,7,0,7] + t(0,1,1,0) + s(3,3,2,0)
snad ste me pochopili, dekuji..
Najdi jeden bod, který soustavu řeší (to bude ten v hranatých závorkách) a pak vyřeš příslušnou homogenní soustavu lineárních rovnic,
stačí najít dvě lineárně nezávislá řešení, to pak budou hledané vektory (v kulatých závorkách).
↑ Olin:
diky, ale ja prave nevim jak ho najit..teda aspon ten bod..? napsal bys mi to prosim jeste?
↑ kralovnicka:
dosaď si za jednu proměnnou nějaké číslo (třeba x1=1), vypočítej, čemu se pak musí rovnat x3, dosaď vypočtené číslo do druhé rovnice, vypočítej x4 a máš bod, který danou soustavu řeší.
↑ OiBobik:
diky.. a jen pro upresneni, nejdriv resim zadanou soustavu, nebo ten bod zjistuju z te, co napsal Olin, kde se obe rovnice rovnaji nule?
a potom teda kdyz jsem zjistila bod, nevim jak zjistit ty vektory.. :/ napovis mi prosim?
↑ kralovnicka:
ten bod zjišťuješ z té původní (nehomogenní). BTW: ten bod [-1,7,0,7] je nějaký divný, protože ty zadané rovnice na první pohled nesplňuje (oprav mě, jestli se pletu, stačí dosadit) - jsi si jistá správností onoho řešení? Nebo to není výsledek, ale jen ukázka tvaru, v jakém je požadován výsledek? Odpovídalo by to tomu, že ani ty další vektory neřeší soustavu homogenní : ))
No a dál postupuješ (alespoň v tomto případě) podobně - máš dvě rovnice a čtyři neznámé (jedna z nich se v daných rovnicích nevyskytuje, ale to nevadí, jako by tam byla 0krát) - tedy můžeš dvě proměnné vyjádřit v závislosti na dvou zbylých proměnných jako parametrech. Zkus to udělat a jestli dál stále nebudeš vědět, napiš.
↑ OiBobik:
ty cisla v zadani spolu nesouvisi, ja jsem nevedela jak to vypocitat, tak jsem tam dala cisla fiktivni, jen pro priklad..
tak jsem si zvolila za x1=2 a bod mi vysel [2,0,1,3[
potom jsem si dala do matice tu homogenni (ted nevim jestli do te homogenni nebo puvodni?) soustavu
(1 0 -2 0)
(0 0 1 -1)
za parametr t jsem zvolila x1, za par. r jsem zvolila x4
tedy
t-2=0
t=2
1-r=0
r=1
pak mi tedy vyjde matice
(2 0 -2 0)
(0 0 1 -1)
je to pak teda t(2 0 -2 0) + r(0 0 1 -1)
je to takto? dekuju..
↑ kralovnicka:
Ten vektor řešení nehomogenní soustavy je správně. ; ))
Co se týče těch parametrů... To jsme se nepochopili. Tím "vyjádřit v závislosti na dvou zbylých proměnných jako na parametru" bylo myšleno zkrátka vyjádřit ony dvě proměnné z rovnice. Ty ses jaksi pokusila "řešit" ty rovnice vzhledem k těm parametrům, což nemá (alespoň já v tom nevidím) žádný rozumný smysl.
Ukážu, jak jsem to myslel (zde je navíc matoucí, že jedna neznámá je nulová):
Teď zkus uvážit případy, kdy a
(proto "jako parametry" - můžeme si jejich hodnoty nastavit, jak pro nás bude výhodné, a najdeme určitě nějaké řešení, které těmto hodnotám bude odpovídat). Jak budou v těchto případech vypadat vektory řešení? Budou lineárně závislé nebo lineárně nezávislé?
↑ OiBobik:
tak pak mi vyjde x1=0, x4=1
zadam do homogenni soustavy ktera pak je
(0 0 0 0)
(0 0 1 -1)
takze lin. zavisla
ale ted ja nevim co s tim :/ kam mam zadat ty parametry?
a ty dva pripady co sem mela uvazit sis jen nejak libovolne vhodne urcil nebo z neceho zjistil?
↑ kralovnicka:
Uvažovali jsme dva případy, měla by ti tedy vyjít dvě řešení (zdá se mi, jako bys vzala výslednou x1 z prvního případu a výslednou x4 z druhého případu a "slepila to" dohromady).
1. případ:
vyjde mi
vektor řešení tedy je
2. případ:
vyjde mi
vektor řešení tedy je
Je vidět, že tyto dva vektory jsou lineárně nezávislé (zde odpověď na tvoji otázku - jednotlivé případy jsem zvolil tak, abych zajistil lineární nezávislost výsledných vektorů - tím, že jednou a podruhé
jsem zajistil, že výsledné vektory budou obecně tvaru
a
, tedy určitě lineárně nezávislé).
Můžeme tedy říct, že libovolné řešení dané soustavy rovnic je tvaru
↑ OiBobik:
diky moc a omlouvam se za svoji natvrdlost..ses hodnej :)
↑ kralovnicka:
Nemáš se zač omlouvat, snaha se cení (zvlášť zde na fóru, kde ji projevuje, hrubým optimistickým odhadem, jen asi každý druhý ; )) ). Pokud to takhle stačí, označ, prosím, téma za vyřešené. Jestli k tomu máš ještě nějaké otázky, tak se ptej. ; ))
↑ OiBobik:
nene uz sem to pochopila, jeste jednou diky! :)