podle koeficientů rovnic přímek určit jejich vzájemnou polohu
r: 2x + 3y - 5 = 0, v: y= - dvě třetiny x - pět třetin
jestli můžu poprosit ještě o tenhle příklad jak se počítal
↑↑ janickacz123:
Môžem vedieť, čo to znamená nechápem?
Ak sa to máš naučiť, musíš hovoriť konkrétne. Napríklad - neviem, prečo sa toto násobí alebo sčituje. Matematika sa bohužiaľ naspamäť naučiť naozaj nedá. Janickacz - pozrela si si tie materiály? Naozaj je tam všetko vysvetlené... Pýtaj sa radšej na ne, nie na úlohy. Alebo skús poprosiť spolužiakov, kolegov...
Máš určiť vzájomnú polohu - to znamená určiť, či sú priamky rovnobežné rôzne, rovnobežné totožné alebo rôznobežné kolmé, prípadne rôznobežné nekolmé.
Ako by si postupovala? Ako vyzerajú rovnice rovnobežných priamok?

↑ Dana1:
celý včerejšek a dnešek jsem proseděla nad těma materiálama ale pořád to nechápu,je to na mne moc složité..spolužáci to sami nechápou a nyní učitelka z matiky nebyla a není ve škole a jak příjde do školy tak z toho píšeme písemku a nemám se na koho obrátit a to nechápu je že nevím jak ten příklad počítat
↑ janickacz123:
Teraz Ťa poprosím, aby si skúsila zistiť, aká je vzájomná poloha Tvojich priamok. Ak Ti je niečo nejasné, povedz konkrétne čo, dobre?

u tohoto je me nejasné čím mám násobit na začátek nebo mám zrušit zlomek?
↑ janickacz123:
Čo je napísané v materiáli? Podľa čoho sa tá poloha zisťuje? Nemusíš násobiť nič.

a teda mohla bych si na přímcev ymyslet m2 bod M třeba x=1 a y=1 a vypočítám vzdálenost?
↑ janickacz123:
Myslela som, že riešime tento Tvoj príklad:
podle koeficientů rovnic přímek určit jejich vzájemnou polohu
jestli můžu poprosit ještě o tenhle příklad jak se počítal

myslím tento co teda mám počítat?
↑ janickacz123:
Zatiaľ nič. Čo je napísané v materiáli na tej veľkej bielej ploche, podľa čoho sa zisťuje vzájomná poloha priamok?

bude to -3y=-2x+5 a y= dvě třetiny x + pět třetin?
↑ janickacz123:
Musíš porovnať normálové vektory priamok. Ich súradnice vidíš ako čísla pri x a y vo všeobecnej rovnici. Už v príkladoch na predchádzajúcej strane to tak bolo.
Musíš sa pozerať na čísla pri x a y. Ak sú rovnaké, napríklad x+y+4=0 a x+y+5=0, tak sú priamky rovnobežné. (ešte by mohli byť aj totožné, ale to by aj "holé číslo" museli mať rovnaké).
Ale rovnobežné sú aj vtedy, keď tie vektory nie sú rovnaké, ale vyzerajú napríklad takto:
2x + 3y -4=0 a druhá priamka 4x + 6y + 1 = 0.
Číslo pri x v druhej rovnici je dvojnásobok čísla pri x v prvej rovnici a rovnako je to aj s číslami pri y. Mohli by byť aj totožné, ale to by aj "holé číslo" - absolútny člen muselo byť dvojnásobkom absolútneho člena prvej rovnice.
A ešte - rovnice musia byť napísané v zhodnom tvare, teda obe vo všeobecnom, alebo obe v smernicovom, alebo úsekovom.

a mám to teda špatně?

a pak by to bylo : -3y=-2x+5 a 3y= dvě x + pět ?
↑ janickacz123:
Máš porovnať tie čísla prix v obidvoch rovniciach a potom tie čísla pri y v obidvoch rovniciach. Druhú rovnicu by bolo treba podľa správnosti previesť na všeobecný tvar, to znamená všetko dať na ľavú stranu.
Jedna rovnica je r: 2x + 3y - 5 = 0, druhá y + dvě třetiny x + pět třetin = 0.
Teraz treba násobiť druhú rovnicu menovateľom...
Aké čísla sú pri x? Napíš, prosím.

při x jsou 2 a dvě třetiny?
↑ janickacz123:
Áno, ale prepáč, mala som Ťa upozorniť - teraz sa oplatilo najprv sa zbaviť zlomkov v druhej rovnici a až potom porovnávať. Ospravedlňujem sa.

takže už jsem to dobře napsala před tím jako takto : -3y=-2x+5 a 3y= 2 x + 5?
↑ janickacz123:
Rovnice majú byť 3y = -2x -5 a 3y = -2x + 5, myslím. Ale lepšie je mať ich vo všeobecnom tvare (všetko naľavo)
2x + 3y - 5 = 0 a 2x + 3y +5 = 0 - ako udáva materiál. Takto vidíš tie normálové vektory - patria iba k všeobecným
rovniciam priamok.

takže ted to sečtu a odečtu že?
↑ janickacz123:
Nie. Porovnáš.
Máš porovnať tie čísla pri x v obidvoch rovniciach a potom tie čísla pri y v obidvoch rovniciach. Druhú rovnicu by bolo treba podľa správnosti previesť na všeobecný tvar, to znamená všetko dať na ľavú stranu.

a jinak nic nepočítám? jsou to rovnoběžky?
↑ janickacz123:
Áno, :-)) , ale ešte treba pozrieť aj na absolútne členy. Keby boli rovnaké, priamky by boli totožné.