Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
V názvu tématu máš, že "Objem obrázce..." Obrázec ovšem objem nemá. Potřebuješ asi objem rotačního tělesa - odkaz. Co je dle zadání osa rotace? Děkuji.
--------------------------------------
Jinak přechod od
k
není možný, to neplatí (prohledej, prosím, šupliky se vzorci).
vytknout bys mel asi devitku a ne trojku v tom kroku po substituci a nakonci by melo byt podle me
ale i tak to vychazi nejak divne. S integrala teprve zacinam, tak ti vic asi neporadim, snad nekdo jinej
Jaktoze je tam sin(t) spravne, kdyz sam tam mas sin(a), kde a=2t?:D Heled mam jenom par technickych dotazu, ja tomu integrovani jeste moc nerozumim, ale kdes tam prosimte na konci pokratil ty cisla vtipne? a kde jsi vzal integral od -3pi do pi, kdyz v prvnim radku mas jinej, resp. kde se tam vyalo to minus? ten sinus ti pro tyhle meze vyjde nulovej, protoze ty meze se v nem rovnaj, ale potom ti to zintegrovany tecko vychazi
a ne 
↑ Phate:
Děkuji za snahu ale postup mám dle mě dobře, to na co se ptáš je na dlouhé vysvětlování látky integrování. To že mi to vychází špatně znamená, že jsem bud dal špatně meze nebo složil špatně integrál.
Poradí někdo ?
↑ da.backer:
To od Tebe není tak úplně hezké vůči kolegovi ↑ Phate:, třeba bys při výkladu zjistil, že v takovém zápisu se vyzná... (nevím, jak bych se správně definovala).
Takové poznámky:
1) osa rotace je tedy osa x,
2) lepší je počítat pouze polovinu obrázce, potom násobit 2. Tedy po substituci by to bylo od 0 do pi/2.
3) pokud vynechám všechno, co jsi přeskočil a vynechal (substituce x/3=sin(t) apod), došla jsem ke stejnému výsledku
(ale také jsem něco přeskakovala a vynechavala, ovšem to nenabízím ke kontrole :-)
Měj se a pracuj na úpravě :-)
↑ jelena:
Já vím, mohl jsem to vysvětlit ale poslední dobou jsem celkem ve stresu (práce,škola) pořád dokola. Ale to mě neomlouvá. Příště si udělám víc času. I když zrovna nevím jestli bych byl ten pravej na vysvětlování něčeho co sám moc neovládám. Každopádně děkuji :)
↑ da.backer:
Při substituci musíš přepočítat i meze, chyba bude nejspíš tam. Taky když se odmocňuje, někam zmizela absolutní hodnota.
↑ Raduse73:
Meze přepočítané mám, dle WA to mám i správně http://www.wolframalpha.com/input/?i=pi … 9-x^2%29dx
Takže nějaká chyba při tvoření integrálu ? Nevím..
↑ da.backer:
Je možné, že kolegyňka ↑ Raduse73: navrhne jiné úpravy, děkuji.
Já jsem ve Tvém postupu našla "nepořádek" v zápisu, ale chybu, která by vědla k nesprávnému výsledku, jsem nenašla. Když si to ještě jednou přepíšeš pořádně a meze (1. substituce) dle tohoto doporučení
2) lepší je počítat pouze polovinu obrázce, potom násobit 2. Tedy po substituci by to bylo od 0 do pi/2.
potom se vyhneš i výskytu absolutní hodnoty po odmocnění.
Jinak k vysvětlování pro někoho jiného - když vysvětluješ a narazíš na moment, který vysvětlit neumíš, tomu momentu se máš věnovat, protože právě tuto část nechápeš dost dobře. Ale rozumím, že studium při zaměstnání je hodně stresující.
Řekla bych, že pokud přetrvává nejstota, pošli mail svému vyučujícímu (nebo přímo kontaktní osobě, odpovědné za vaši sbírku) s prosbou o kontrolu výsledku. Takový postup je naprosto v pořádku.
Ať se vede.
↑ da.backer:
A co ta dolní mez? 
Stránky: 1