Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Potrebujem aby som dokázal dostať obrázok z Geogebry do TeXu ... čo sa týka možnosti Export v Geogebre, skúsil som všetko - výstup ako png.; eps.; pdf; vygenerovať pstricks.
Ale zrejme mám nejaký divný TeX (nastavoval som ho ručne, takže napr. aj výstup mi ide len do pdf) - na prvé tri nereaguje: skúšal som príkazy \include, \input - vložilo mi tam len prázdnu medzeru - zhruba pol strany A4.
Čo sa týka pstricks - vyžaduje si to balíček pstricks-add - ktorý ale v TeXe nemám, pokúsil som sa ho stiahnuť:
ftp://ftp.dante.de/tex-archive/help/Cat … l#Download
Ale čo potom? Mám tam pár súborov, ale kam s nimi? Skúšal som ich prekopírovať tam kde mám nainštalovaný TeX, ale v readme je napísané že mám: run texhash - ale netuším ako? :)
Tak isto, že to mám dať tam kde mám: local TeX tree - pamätám si, že pri inštalácií sa to nejak vyberalo, nejaké priečinky, ale už si to nepamätám - ako nájdem, kde mám local TeX tree?
Poradíte mi niekto? Ďakujem. Prosím presné rady :)
Hracik napsal(a):
Ale zrejme mám nejaký divný TeX (nastavoval som ho ručne, takže napr. aj výstup mi ide len do pdf)
Používaš win?
\includegraphics - zabralo v prípade vloženia súboru png :) ďakujem. Ale z geogebry mi ten obrázok vyjde dosť veľký (plochou) - pobokoch, dole, hore sú veľké biele okraje a následný text mi ide +- 5cm pod obrázkom .. ak ho orežem - tak ho už TeX zoberie s čiernym pozadím. Dá sa to nejak upraviť? Ako riešiť v tomto prípade centrovanie? Keď sa centruje celý obrázok -aj s okrajmi, aby bola v strede tá podstatná časť?
pizet: win ako windows? či? no mám XP.
Nebolo by lepšie riešenie - pstricks-add?
ak ho orežem - tak ho už TeX zoberie s čiernym pozadím
to neni problém texu, ale "ořezání", který ve skutečnosti okraje jenom začerní, místo toho, aby je fakt ořezalo
btw. pdf je lepší než png
↑ Stýv:
Možno, ale to mi to robí ešte horšie: \includegraphics{uholnik.pdf} - mi tam chodí obrázok na 2 strany - zarovnaný dosť vpravo (pravdepodobne až mimo okraj) aj keď uholnik.pdf je súbor 1 stranový a obrázok je v ňom v strede.
Nemôžem ti to poslať na mail? Že by si to pozrel? Bol by som vďačný.
↑ Hracik:
Doporučuji nainstalovat celý TeXLive 2010 (nebo i starší verzi). Slovo "celý" chápej jako všechny balíky, které jsou nabízeny. Bude k tomu potřeba instalační DVD (lze stáhnout iso-soubor a ten třeba vypálit). Samotná instalace pd Windows je snadná. Nebudeš muset řešit to, jak doinstalovat pstricks, které jsou dosti rozsáhlé. Na druhou stranu umožňují psát grafiku, a to dokonce s podporou jazyka PostScript (takže fantazie, pokud je něco málo známo z postfixové notace).
Pokud chceš spouštět "texhash", tak to proveď přes příkazový řádek (Start>cmd>Enter>texhash>Enter).
Upozorňuju ale, že nestačí pouze příslušný balíček (např. pstricks-add) někam nainstalovat a potom spustit texhash. Při použití těchto balíků se spouštějí i jiné procesy, které se nevyvolávají v preambuli zdroje pomocí \usepackage. Zajímavé informace a především příklady k balíkům PSTricks najdeš na stránce http://tug.org/PSTricks/main.cgi/. Kromě toho jsou tam i nejnovější balíky, ale jak jsem již psal, je potřeba mít toho nainstalovaného více; nejsnadnější bude přeinstlovat celý (La)TeX, třaba pomocí instalačního DVD TeXLive 2010 http://ctan.org/tex-archive/systems/texlive/Images. Jinak nebude fungovat všechno a nebudeš moci používat opravené balíčky, které čas od času na uvedené stránce vycházejí.
Snad se věc podaří.
PS: Pro překlad tex-souboru obsahující balíky pstricks do PDF je zpotřebí práce s příkazovým řádkem a překlad pomocí třech kroků
latex file.tex
dvips -Ppdf -o file.ps file.dvi
ps2pdf file.ps
Překlad pomocí pdflatex file.tex (asi nějaké nastavené tlačítko v editoru tex-souboru, nebo některá funkční klávesa Fxx) nefunguje v důsledku možnosti použití PostScriptu.
Vypadá to komplikovaně, ale není.
:-)