Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 10. 04. 2011 13:07

Hracik
Zelenáč
Místo: BA
Reputace:   

Geogebra -> TeX alebo vkladanie obrázku, resp. nový balík

Potrebujem aby som dokázal dostať obrázok z Geogebry do TeXu ... čo sa týka možnosti Export v Geogebre, skúsil som všetko - výstup ako png.; eps.; pdf; vygenerovať pstricks.
Ale zrejme mám nejaký divný TeX (nastavoval som ho ručne, takže napr. aj výstup mi ide len do pdf) - na prvé tri nereaguje: skúšal som príkazy \include, \input - vložilo mi tam len prázdnu medzeru - zhruba pol strany A4.
Čo sa týka pstricks - vyžaduje si to balíček pstricks-add - ktorý ale v TeXe nemám, pokúsil som sa ho stiahnuť:

ftp://ftp.dante.de/tex-archive/help/Cat … l#Download

Ale čo potom? Mám tam pár súborov, ale kam s nimi? Skúšal som ich prekopírovať tam kde mám nainštalovaný TeX, ale v readme je napísané že mám: run texhash - ale netuším ako? :)
Tak isto, že to mám dať tam kde mám: local TeX tree - pamätám si, že pri inštalácií sa to nejak vyberalo, nejaké priečinky, ale už si to nepamätám - ako nájdem, kde mám local TeX tree?

Poradíte mi niekto? Ďakujem. Prosím presné rady :)

#2 10. 04. 2011 16:13

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Re: Geogebra -> TeX alebo vkladanie obrázku, resp. nový balík

skúšal som príkazy \include, \input

jenže na obrázky je \includegraphics

#3 10. 04. 2011 16:16

pizet
Místo: Levice/Praha
Reputace:   11 

Hracik napsal(a):

Ale zrejme mám nejaký divný TeX (nastavoval som ho ručne, takže napr. aj výstup mi ide len do pdf)

Používaš win?

Do you follow my way? Or you just see a black stain swimming in the Milky Way ...
KSP je určený pre študentov základných a stredných škôl, ktorí majú záujem naučiť sa niečo z oblasti algoritmov, logických úloh, programovania a informatiky.

#4 11. 04. 2011 13:07

Hracik
Zelenáč
Reputace:   

\includegraphics - zabralo v prípade vloženia súboru png :) ďakujem. Ale z geogebry mi ten obrázok vyjde dosť veľký (plochou) - pobokoch, dole, hore sú veľké biele okraje a následný text mi ide +- 5cm pod obrázkom .. ak ho orežem - tak ho už TeX zoberie s čiernym pozadím. Dá sa to nejak upraviť? Ako riešiť v tomto prípade centrovanie? Keď sa centruje celý obrázok -aj s okrajmi, aby bola v strede tá podstatná časť?

pizet: win ako windows? či? no mám XP.

Nebolo by lepšie riešenie - pstricks-add?

#5 11. 04. 2011 13:42

Stýv
Vrchní cenzor
Web

ak ho orežem - tak ho už TeX zoberie s čiernym pozadím

to neni problém texu, ale "ořezání", který ve skutečnosti okraje jenom začerní, místo toho, aby je fakt ořezalo

btw. pdf je lepší než png

#6 11. 04. 2011 15:00 — Editoval Hracik (10. 01. 2012 11:21)

Hracik
Zelenáč
Reputace:   

↑ Stýv:

Možno, ale to mi to robí ešte horšie: \includegraphics{uholnik.pdf} - mi tam chodí obrázok na 2 strany - zarovnaný dosť vpravo (pravdepodobne až mimo okraj) aj keď uholnik.pdf je súbor 1 stranový a obrázok je v ňom v strede.
Nemôžem ti to poslať na mail? Že by si to pozrel? Bol by som vďačný.

#7 11. 04. 2011 15:06

Stýv
Vrchní cenzor
Web

↑ Hracik: tak ten obrázek v pdf by samozřejmě měl bejt jenom obrázek, a ne celá stránka A4 s obrázkem uprostřed

#8 11. 04. 2011 15:07

Hracik
Zelenáč
Reputace:   

Tak mi ho ukazuje, možno to je len obrázok, ale je na strane A4 - ale aj tak, tak som to dostal s geogebry: export -> pdf .. a taký súbor mi to vytvorilo.

#9 12. 04. 2011 10:50 — Editoval Marian (12. 04. 2011 10:56)

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

↑ Hracik:

Doporučuji nainstalovat celý TeXLive 2010 (nebo i starší verzi). Slovo "celý" chápej jako všechny balíky, které jsou nabízeny. Bude k tomu potřeba instalační DVD (lze stáhnout iso-soubor a ten třeba vypálit). Samotná instalace pd Windows je snadná. Nebudeš muset řešit to, jak doinstalovat pstricks, které jsou dosti rozsáhlé. Na druhou stranu umožňují psát grafiku, a to dokonce s podporou jazyka PostScript (takže fantazie, pokud je něco málo známo z postfixové notace).

Pokud chceš spouštět "texhash", tak to proveď přes příkazový řádek (Start>cmd>Enter>texhash>Enter).

Upozorňuju ale, že nestačí pouze příslušný balíček (např. pstricks-add) někam nainstalovat a potom spustit texhash. Při použití těchto balíků se spouštějí i jiné procesy, které se nevyvolávají v preambuli zdroje pomocí \usepackage. Zajímavé informace a především příklady k balíkům PSTricks najdeš na stránce http://tug.org/PSTricks/main.cgi/. Kromě toho jsou tam i nejnovější balíky, ale jak jsem již psal, je potřeba mít toho nainstalovaného více; nejsnadnější bude přeinstlovat celý (La)TeX, třaba pomocí instalačního DVD TeXLive 2010 http://ctan.org/tex-archive/systems/texlive/Images. Jinak nebude fungovat všechno a nebudeš moci používat opravené balíčky, které čas od času na uvedené stránce vycházejí.

Snad se věc podaří.

PS: Pro překlad tex-souboru obsahující balíky pstricks do PDF je zpotřebí práce s příkazovým řádkem a překlad pomocí třech kroků

latex file.tex
dvips -Ppdf -o file.ps file.dvi
ps2pdf file.ps

Překlad pomocí pdflatex file.tex (asi nějaké nastavené tlačítko v editoru tex-souboru, nebo některá funkční klávesa Fxx) nefunguje v důsledku možnosti použití PostScriptu.

Vypadá to komplikovaně, ale není.
:-)

Zápatí