Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, chtěl bych se zeptat a ujistit se v teorii o asymptotách funkce.
1)Nejprve určuji vertikální asymptoty. Napíšu limita dané funkce pro x jdoucí k bodům mimo def. obor, neprve z leva pak zprava. Proto aby vertikální asymptotou byla x=bod kterého nesmí x nabývat, tak mi musí z limit vyjít alespoň jedna nevlastní limita(tj + nebo - nekonečno)???
2) Určím asymptoty se směrnicí, nejprve však napíšu limita fce pro x jdoucí k nejprve + a pak - nekonečnu. A teď nevím, co mi musí vyjít, abych mohl zjišťovat asymptoty se směrnicí y=kx+q. Jak spočítat k a q vím, jen nevím, proč se dělá ještě jakási podmínka, kterou jsem teď popsal s těmi limitami.
Byl jsem nemocný a teď opisoval sešit, nevím, jestli sem dle příkladů tuto látku správně pochopil, tak bych vám byl velmi vděčný, kdybyste mi zkontrolovali laicky popsanou teorii.
Předem díky.
1)Nejprve určuji vertikální asymptoty. Napíšu limita dané funkce pro x jdoucí k bodům mimo def. obor, neprve z leva pak zprava. Proto aby vertikální asymptotou byla x=bod kterého nesmí x nabývat, tak mi musí z limit vyjít alespoň jedna nevlastní limita(tj + nebo - nekonečno)???
Ano, ale urcujes to jen pro vlastni body(z tve definice by mohlo vyplyvat, ze to plati i pro
)
2) Určím asymptoty se směrnicí, nejprve však napíšu limita fce pro x jdoucí k nejprve + a pak - nekonečnu. A teď nevím, co mi musí vyjít, abych mohl zjišťovat asymptoty se směrnicí y=kx+q. Jak spočítat k a q vím, jen nevím, proč se dělá ještě jakási podmínka, kterou jsem teď popsal s těmi limitami.
Mas v tom asi trochu zmatek, presny postup je takto:
Rovnice asymptoty bude:
, kde a neni
a ani b neni
a spocitas je takto:

Jinak a i b mohou nabyvat vsech hodnot krome 
Díky moc za ujasnění :)