Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Vím, že je to za dnešek už třetí příklad, s kterým si nevím rady, ale nevím, kam jinam se obrátit. Dumaly jsme nad tím s kamarádkou a na nic jsme nepřišly..
Vycházím ze vzorce pro obsah trojúhelníku 
Zde tedy , když si označím stranu AC=a a stranu DF=b:

Vyjádřím si stranu a jako
a b jako 
a pak dosadím do rovnic pro obsah ...
Ale dál nevím, jak to porovnat... dosadila jsem obě rovnice jako P=Q a pokoušela se to upravit, vzniklo mi
.. .a teď babo raď.. teda, ne že by tu někdo byl baba, to určitě ne :)
Předem moc díky za jakoukoliv pomoc. Doufám, že ten můj postup není zase až tak daleko od toho správného.. :)
Postup je to v poriadku. V podstate chceš vypočíta? pomer P/Q. Dosadíš tam teda to a, b, urobíš pomer P/Q a po vykrátení Ti vyjde:
P/Q = (cos2x.sin2x)/(cosx.sinx)
Rozložíš si sin2x podľa sin2x=2sinx.cosx a ďalej vykrátiš a zostane Ti iba
P/Q=2cos2x
pričom vieš, že 2x je z intervalu <30°, 45°>, čiže 2cos2x je z intervalu <2^0.5, 3^0.5> čo je približne <1.41, 1.73>. čo je možnos? c)
↑ roman0159:
Jasně, místo do rovnosti to poměřit..
Takže se dohrabu k tomu intervalu, kam spadá 2cos2x... A dál? Jak z toho vyčteš, že je to varianta c? Dle toho, že tam jsou ta stejná čísla jako z toho intervalu?
Už to nijak nejde dosadit do té rovnice?
Omlouvám se za své tupé dotazování, ale to finále mi moc nesedí...
Díky moc :)
↑ Maggie:
Zkusim zaskocit za kolegu :-)
Ty se "dohrabes" k pomeru P/Q=2cos2x
Pokud bychom presne vedeli hodnotu uhlu, tak bychom to opravdu jen dosadili.
My vsak umime pouze okraje intervalu pro uhel. Z toho vyplyva, ze i pomer bude nekde v intervalu mezi hodnotami odvozenymi od okrajovych hodnot uhlu.
Vypocteme hodnoty 2cos(2x) pro jeden a pro druhy okraj. Davame si pozor, ze v intervalu 0 az pi hodnota cos klesa s rustem uhle, proto okraje intervalu pro 2cos(2x) jsou "jako naopak".
Pak pomer P/Q "uzavreme" do techto okraju.
je to hodne nematematicke vyjadrovani :-)
Je to lepsi?
↑ jelena:
Díky moc :) s tím cosinem jsem si to uvědomila, ten interval chápu, proč je "naopak"...
Suma sumárum udělat ten interval pro 2x a dle těch hodnot vybrat výslednou možnost, asi tak? :) A kdyby člověk neměl na výběr z možností, tak by výsledek dobojoval jak? (já vím, jsem jako kafemlejnek... :) )
↑ Maggie:
To je v poradku, ze se ptas :-)
Na zaver dostanes takovou nerovnici:
odmocnina(2) <= (P/Q) <= odmocnina (3) (je tam znamenko<= "mensi nebo rovno")
muzes celou nerovnici nasobit Q (je to obsah, cislo kladne, nemeni znamenko nerovnosti) a dostanes vysledek.
Pokud mas zapsat do cisel (ovsem odmocniny jsou cisla iracionalni), proto zaokrouhleni - levy okraj jeste trochu dolu, pravy okraj nahoru.
OK?
Stránky: 1