Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 04. 2011 20:01 — Editoval Hnykda (25. 04. 2011 22:02)

Hnykda
Místo: Karlovy Vary
Reputace:   

Elektromagnetické kmitání

Ahoj, mám problém se dvěma příklady.
Osc. ovbod, jehož cívka má indukčnost L a kondenzátor kapacitu C, kmitá netlumeně s amplitudou napětí Um na kondenzátoru. Určete proud v okamžiku, kdy napětí na kondenzátoru bude poloviční.

A druhý:
Určete vlnovou délku elmag. vlnění vyzařovaného vysílačem, jestliže jestliže náboj na deskách kond. v jeho osc. obvodu má ampl. Qm a proud v obvodu má amplitudu Im. Rychlost elmag. vlnění v.

Nějak s tím nemůžu hnout. Asi mi chybí vztahy, nebo nevím. Budu rád za jakékoliv nakopnutí

• (téma jako vyřešené označil(a) Hnykda)

#2 25. 04. 2011 09:13

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Elektromagnetické kmitání

Zdravím,

nalezeno při úklidu, asi už není aktuální.

Zadání 1

Osc. ovbod, jehož cívka má indukčnost L a kondenzátor kapacitu C, kmitá netlumeně s amplitudou napětí Um na kondenzátoru. Určete proud v okamžiku, kdy napětí na kondenzátoru bude poloviční.

vycházím ze vztahu $u=U_m\sin (\omega t)$ v okamžiku, kdy $u=\frac{U_m}{2}$, který dosazuji:

$\frac{U_m}{2}=U_m\sin (\omega t)$, odsud najdu $\omega t$ a dosadim do vztahu $i=I_m \sin \(\omega t-\frac{\pi}{2}\)=I_m \cos (\omega t)$.

$\omega=\frac{1}{\sqrt{LC}}$ snad jsem ani nepotřebovala.

Zadání 2.

Určete vlnovou délku elmag. vlnění vyzařovaného vysílačem, jestliže jestliže náboj na deskách kond. v jeho osc. obvodu má ampl. Qm a proud v obvodu má amplitudu Im. Rychlost elmag. vlnění v.

Do vztahu $\lambda=\frac{v}{f}$ potrebujeme $f=\frac{\omega}{2\pi}=\frac{1}{2\pi\sqrt{LC}}$, ale to$ \sqrt{LC}$ se mi nepodarilo ze zadání vytvořit. Zkus projit odkaz - HRW, pokud je ještě aktuální.

#3 25. 04. 2011 17:42

Hnykda
Místo: Karlovy Vary
Reputace:   

Re: Elektromagnetické kmitání

Je, děkuju moc. Aktuální to je, zajímalo mě to.

Zápatí