Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mám problém se dvěma příklady.
Osc. ovbod, jehož cívka má indukčnost L a kondenzátor kapacitu C, kmitá netlumeně s amplitudou napětí Um na kondenzátoru. Určete proud v okamžiku, kdy napětí na kondenzátoru bude poloviční.
A druhý:
Určete vlnovou délku elmag. vlnění vyzařovaného vysílačem, jestliže jestliže náboj na deskách kond. v jeho osc. obvodu má ampl. Qm a proud v obvodu má amplitudu Im. Rychlost elmag. vlnění v.
Nějak s tím nemůžu hnout. Asi mi chybí vztahy, nebo nevím. Budu rád za jakékoliv nakopnutí
Zdravím,
nalezeno při úklidu, asi už není aktuální.
Zadání 1
Osc. ovbod, jehož cívka má indukčnost L a kondenzátor kapacitu C, kmitá netlumeně s amplitudou napětí Um na kondenzátoru. Určete proud v okamžiku, kdy napětí na kondenzátoru bude poloviční.
vycházím ze vztahu
v okamžiku, kdy
, který dosazuji:
, odsud najdu
a dosadim do vztahu
.
snad jsem ani nepotřebovala.
Zadání 2.
Určete vlnovou délku elmag. vlnění vyzařovaného vysílačem, jestliže jestliže náboj na deskách kond. v jeho osc. obvodu má ampl. Qm a proud v obvodu má amplitudu Im. Rychlost elmag. vlnění v.
Do vztahu
potrebujeme
, ale to
se mi nepodarilo ze zadání vytvořit. Zkus projit odkaz - HRW, pokud je ještě aktuální.