Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ raaada:
Místo <math>…</math> piš $…$ a mělo by to fungovat.
Píšu sérii rovnic v eqnarray a mám následující dva problémy:
1) Jak zalomit jednu rovnost tak, aby plusko na novém řádku začínalo jako výrazivo nad ním, nikoliv pod znamínkem rovnosti. Dal jsem tam
&\qquad& +
, ale moc košér mi to nepřijde. Navíc je tam to plusko zprava nějak nasáčkované. Viz obrázek:
2) Jak ohraničit v závorce text na dvou řádcích? Nemyslím tím samozřejmě klasickou závorku, ale left( a right). U těch mi to hází error (proč je potřebuji, to je jasné z obrázku). Napadá mě nějaké umělé zvětšení otevírající a zavírací závorky. Rád bych ale univerzální řešení.
Díky.
↑ halogan:
1)
Pokud tohle není řešení, pak nechápu problém.
Edit: Jinak myslím, že jsem viděl nějaký dobrý přehled na víceřádkové rovnice, když jsem na googlu hledal něco jako „latex multiple line equation“. Odkaz ale uchovaný nemám.
Edit2: Možná takto:
2) Pokud si dobře pamatuji, tak na prvním řádku zakončit „\right.“ a na novém začít „\left.“
↑ halogan:
1) viz http://www.tug.org/pracjourn/2006-4/madsen/madsen.pdf zejména str. 9
2) myslim, že je třeba nastavit velikost ručně
↑ Pavel Brožek: ad 2) neudělá to ty závorky různě veliký (každou podle řádku, na kterym je)?
↑ Stýv:
To máš asi pravdu.
Pro závorky není nutné psát \left a \right, když napíšeš \], tak se tam to right doplní automaticky. Proto taky nefunguje \right\} – doplní se totiž na \right\right\}.
↑ Pavel Brožek: díky, v tom byla ta chyba
↑ byk7:
Nejako takto ?
\sum_{\substack{{j=1} \\{j\neq i}}}^N F(j)
Toto od Hradecka (zdravím) je oveľa krajšie, ale aj ja mám:
\sum_ {\stackrel{j=1}{j\neq i}}^N F(j)
↑ byk7:
Řekl bych, že místní TeX zobrazuje pouze poslední stránku vygenerovaného výstupu:
$$$\parstyle
1\newpage
2$$$
↑ Pavel Brožek: ↑ byk7: Tak to je potom jasné. Třeba pomocí \the\vsize jde snadno vidět, že výška stránky je zde defaultně 550pt, proto i když tam byk7 nemá žádný explicitní stránkový zlom, více stránek to je.
\vsize30cm pro tento konkrétní text stačí.
↑ Pavel Brožek:
nerozumím, mohl bys mi to prosím ukázat na mém dokumentu?
díky moc