Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Dobrý den, měl bych prosbu s řešením této soustavy rovnic
v zadání mám vypočítat všechna řešení soustavy rovnic:
x +z-t=4
x+y -2t=-2
2y+z+3t=3
z matice ve schodovitém tvaru mi vyšla hodnost A=3 a hodnost A/B=3 parametr 1
zajímal by mě správný postup k určení hodnosti matice protoze z toho tvaru se pak dal pocitaji ty nezname a me to nejak nevychazi
Dekuji moc za ochotu.
↑ johnypomyk:
Tak sem ten tvúj schodovitá tvar napiš. Už je jasné, že jedna neznámá bude parametr(4 neznámé, hodnost 3) a ostatní dopočítáš.

1 0 1 -1 l 4
0 1 -1 -1 l-6
0 0 3 5 l 15
Nevím v jakém tvaru to po tobě bude učitel/ka chtít, ale ten nejjednodušší bude,že si řekneš t=parametr
tedy 3z+5t=15-------> z=(15-5t)/3. Atd. Každá jiná proměnná, krom
, bude vyjádřena pomocí
.
PS:pro hnidopichy samozřejmě že i
bude vyjádřeno pomocí
a to
:-D

Děkuju přesně takhle jsem to chtěl počítat. Jen dotaz hodnoty do Wolfram/Alpha se zadávají ty z rovnic nebo z té matice ve schod. tvaru? Jinak díky moc!!!!
↑ johnypomyk:
Ty rovnice, eště mu řekni, solve. Třeba: solve(x+2y+z=9, x+y=6)

Díky ten prográmek to vypočítal ještě přesněji než jsem chtěl :-D tj. bez parametru
Zdravím všechny, chtěla bych pomoct s touto soustavou rovnic, vždy si ji přepíši do matice a snažím se jí poupravovat, jenže se vždycky spíš zamotám do čísel než bych něco vypočítala...kdyby mi někdo pomohl s výpočtem byla bych velmi vděčná.
-2*x[2]-2*x[3]-3*x[4]-2*x[5] = -14
-2*x[1]-2*x[3]-2*x[4]-4*x[5] = -38
-3*x[1]-x[2]-4*x[3]-3*x[4]-x[5] = -22
-3*x[1]-4*x[2]-x[3]-3*x[4]-4*x[5] = -13
-x[1]-2*x[2]+x[3]-2*x[4]-2*x[5] = 1

Stránky: 1