Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý deň!
Mohli by ste prosím vyskladať na toto miesto Vaše skúsenosti s
, kde všade ste ho videli alebo použili?
Mne sa objavilo tu..
↑ pietro:
taky figuruje ve vzorci pro objem a povrch anuloidu viz http://sk.olejar.eu/heslo/anuloid/
↑ Matej1117:
Ano, nekonečný součet
můžeme definovat jako limitu částečných součtů
.

↑ Matej1117:
Nekonečná suma se obvykle definuje jako limita konečné sumy.
Postup výpočtu této sumy třeba zde.

↑ pietro:
Počítal jsem teď obsah čtverce o straně
, vyšlo mi
.![kopírovat do textarea $
S&=\int_{\text{čtverec}}1\,\mathrm{d}S=\int_0^{\pi}\int_0^{\pi}1\,\mathrm{d}y\mathrm{d}x=\\
&=\int_0^{\pi}[y]_0^\pi\,\mathrm{d}x=\int_0^{\pi}(\pi-0)\,\mathrm{d}x=\\
&=\int_0^{\pi}\pi\,\mathrm{d}x=\pi\int_0^{\pi}1\,\mathrm{d}x=\\
&=\pi[x]_0^\pi=\pi(\pi-0)=\pi^2
$](/mathtex/cc/cc5e4a5d1ead56f4d4bd1172597fef51.gif)
:-)
Jinak vyšší mocniny
se vyskytují např. u objemu a povrchu hyperkoule.
↑ Pavel Brožek:
ale ano, mas pravdu.
Nasiel som v Tvojom postupe aj obraz -mojho" ...dakujem
:-)
No nemozme opomenut vyskyt Pi^2 ani v najrozsiahlejsom statistickom zakone vo vesmire
v Planckovom zakone
http://cs.wikipedia.org/wiki/Planck%C5% … z%C3%A1kon

↑ pietro:
Snad se nepletu, ale zrovna přítomnost
v Planckově zákoně bych nepovažoval za zajímavou – objevilo se tam díky tomu, jak jsme si definovali konstanty
a
. Stačí zákon přepsat tak, aby tam místo redukované Planckovy konstanty vystupovala Planckova konstanta
a už tam je jiná mocnina
:
Podobně bychom ve vztahu mohli použít jinou úplně vymyšlenou konstantu
. Najednou tam nebude žádné
:

6/n^2 sa limitne blizi k pi^2 velmi pomaly
se k
neblíží, blíží se k nule.
se blíží k
. A ano, suma nekonverguje příliš rychle:
(Na vodorovné ose je vyneseno n, na svislé rozdíl
)
Často není podstatné, jak rychle suma konverguje, ale že konverguje. Na výpočet hodnoty
se tato suma kvůli pomalé konvergenci příliš nehodí.

↑ Matej1117:
Mně se zdá, že Vám splývají dvě různé věci dohromady.
Jedna věc je limita členů, ta jde k nule (vuz Pavlův graf). Ale druhá věc je limita částečncý součtů. A limita tohoto součtu je oněch pí^2.

↑ Matej1117:
Pokud ti to bylo jasné, pak se omlouvám, nemyslel jsem to zle. Ale v matematice je dobré se vyjadřovat co nejpřesněji – mohl jsi třeba napsat „suma 6/k^2, kde k jde od jedné do n“ nebo alespoň „suma 6/n^2“. Tvé tvrzení, které jsem citoval, je prostě špatně.
↑ teolog:
Na grafu nejsou vyneseny členy posloupnosti 6/n^2, ale rozdíl přesného nekonečného součtu a částečného součtu. Píšu o tom pod grafem.
nj to nevadi, male nedorozumenie.. inac ten kto nato prisiel ze sa pi na druhu rovna tejto sume bol podla mna riadny frajer .. koho by to napadlo, mna teda nie :) a este aj fakt, ze tato suma konverguje pomaly moze trosku zmiast... ja som spocital 20 prvych clenov cize: 6/1 + 6/4 + 6/9 + 6/16 + ... a rozdiel medzi sumou a pi na druhu bol priblizne 0,25 - to je dost velky rozdiel si myslim a ked som spocital 50 clenov, stale sa to bohvieako nechcelo rovnat, takze cloveka to pomily, keby som nepoznal tento vztah a niekto by sa ma opytal ci sa pi na druhu rovna "sume 6/n^2 " tak by som spocital par prvych clenov tejto sumy a potom by som povedal ze sa to rovna iba priblizne ..