Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 04. 2011 19:26

mikl3
Škola: FS ČVUT (12-16, TZSI, Bc.)
Pozice: Studuji magisterske
Reputace:   78 

komplexní čísla v Gaussově rovině

chtěl bych se zeptat, proč nemůžeme definovat číslo $i^2$ jako nějaká vzdálenost na ose y (imaginární ose)
je mi jasné, že $i^2=-1$ ale to se liší od toho, kdybych na osu imaginární vynesl $i^2$ (což ani nevím, v jaké vzdálenosti by to bylo:)
proto se chci zeptat, zda by mi to někdo nemohl osvětlit (asi je to blbý dotaz) dík

• (téma jako vyřešené označil(a) mikl3)

#2 15. 04. 2011 19:38 — Editoval Anonymystik (15. 04. 2011 19:40)

Anonymystik
Reputace:   45 

Re: komplexní čísla v Gaussově rovině

↑ mikl3: No, protože násobení komplexních čísel je jiné než násobení reálných čísel. U reálných čísel, když si zadefinuješ jednotku, můžeš pomocí např. redukčního úhlu snadno spočítat součin dvou délek m, n, které leží na stejné ose x, a nanést to na tuto osu. Jenže v Gaussově komplexní rovině musíš násobit dvě komplexní čísla tak, že vynásobíš součin jejich absolutních hodnot, naneseš to na reálnou osu a výsledek otočíš o úhel fí+fí2, kde fí, fí2 spojnice počátku s daným bodem, reprezentujícím dané komplexní číslo. Obecně Gaussova komplexní rovina funguje i pro reálná čísla, takže ten součin dvou reálných čísel by ti tam fungoval pořád stejně dobře.
Navíc, na imaginární osu nanášíš reálné násobky čísla i: i, 2i, 3i, ... Jak tam ale chceš nanést i-násobek čísla i, když i není reálný násobek?
Stačí to takhle?

"Do you love your math more than me?"   "Of course not, dear - I love you much more."   "Then prove it!"   "OK... Let R be the set of all lovable objects..."

#3 15. 04. 2011 21:42

mikl3
Škola: FS ČVUT (12-16, TZSI, Bc.)
Pozice: Studuji magisterske
Reputace:   78 

Re: komplexní čísla v Gaussově rovině

↑ Anonymystik: díky, trochu mi to je jasné

Zápatí