Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 04. 2011 19:06

devi
Reputace:   

Lokalizace skladu

Ahoj, může mi s tím někdo poradit? Díky.

#2 17. 04. 2011 11:19

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Lokalizace skladu

Zdravím,

měl by pomoct tento materiál (na snimku 23 je překlep v dolním rámečku napravo, má být y=... ale je to zřejmě).

#3 17. 04. 2011 12:06 — Editoval anes (17. 04. 2011 13:48)

anes
Reputace:   14 

Nejsem si úplně jistý, co se na tom slidu děje, ale podle mě
1) v nadpisu se baví o jakési kvadratické vzdálenosti, což imho není to, co se chce v zadání (ze smyslu úlohy bych předpokládal klasickou eukleidovskou). To je vlastně prachobyčejné hledání těžiště a pro jednoduchý rozpor s úlohou si stačí vzít dva body různých hmotností (místa s různými odběry - optimální řešení bude umístit sklad k většímu odběrateli, těžiště bude mezi).

Jinak přiznávám, že mě taky nenapadá jak úlohu analyticky řešit (když vynecháme soustavu 25 hnusných nelineárních rovnic).

EDIT: vlastně kecám. Rovnice by to byly 2 - (derivace celkové ceny podle x, y), ale pořád hnusné.
EDIT2: oprava, ten slide 23 je ok, už blbnu. Stejně si ale myslím, že k úloze to není.

#4 17. 04. 2011 12:22

jelena
Jelena

↑ anes:

Děkuji.

Odkaz na materiál jsem přidala, aby kolegovi se vybavila metodu, kterou probírali ve škole nebo najde v materiálech (pochybuji, že zadání dostal jen tak bez nějakého úvodu). Potom může případně upřesnit - zda eukleidovská nebo kvadratická).

Na snímek 23 jsem upozornila jen proto, že vidím překlep, není to odkaz, že by se měl použit jen tento snimek.

Jinak jako místní odborná směsářka prohlašuji, že je to úloha na hledání váženého průměru (což je také těžiště).

"Kvadratická vzdálenost" jen zjednoduší výpočet podle již klasického doporučení kolegy Olina.

Více podrobně bych se zatím úloze nevěnovala, až kolega přidá nějaký svůj materiál nebo názor. Jinak je to ztráta času.

Zdravím.

#5 17. 04. 2011 12:39

anes

Přiznávám, že to není něco, co bych měl nějak moc rozmyšlené, dokonce jsem ještě ani nehledal starší témata, ale úloha mě docela zaujala a v té prezentaci jsem našel akorát výpočet s tou kvadratickou vzdáleností - což by při šikovné volbě čísel mohlo dávat dost odlišné výsledky od "reality" (zmiňovaní 2 odběratelé, jeden bere 49, druhý 51), tak jsem si řekl, že to trochu popíchnu...

Jinak by to sazřejmě chtělo info od tazatele (ikdyž úloha je docela zajímavá, takže jestli budu mít čas, třeba se do něčeho pustím).
Btw, úloha se tváří tak prakticky, že skoro nepochybuji o tom, že by nebyl problém něco najít v literatuře, ale to mě neláká.

#6 17. 04. 2011 13:00

jelena
Jelena

↑ anes:

omlouvám se, nemám čas ani záměr se věnovat této úloze. Ale - co je odlišného od reality v případě:

(zmiňovaní 2 odběratelé, jeden bere 49, druhý 51)

sklad se úmístí skoro uprostřed těchto odběratelů s posunem směrem k tomu, od koho se vozí více často (51). Tak? Děkuji.

#7 17. 04. 2011 13:39 — Editoval anes (17. 04. 2011 13:53)

anes

↑ jelena:
Uvažujeme sklady vzdálené 100 jednotek od sebe
... sklad se umístí na 49/100 cesty od většího odběratele k menšímu. Cena rozvozu bude (49*51 + 51*49) = 4998
kdyby by u většího z odběratelů, je cena 49*100 = 4900
(a zřejmě při vychýlení o epsilon směrem k druhému odběrateli cena vzroste o (51-49)epsilon.

Když si napíšeš, co se děje, uvidíš, že je problém v tom, že (pro eukleid) chceš minimalizovat součet cen pro jednotl. místa. Jeho minimum se bude krýt s minimem pro čtverec součtu cen (odkazovaný nápad olina), ale ne pro součet čtverců.
Nevidím do toho až tolik, abych z hlavy řekl, jak velké ty rozdíly budou a co to bude dělat pro n bodů (v našem příkladu je sice velký rozdíl opt. pozic skladu, ale poměrně malý rozdíl cen), ale určitě ty úlohy nejsou ekvivalentní.

EDIT: nakonec i pro 2 místa se stajným odběrem je těžiště naprosto jasně uprostřed, zatímco pro naší úlohu bude úplně jedno, jestli je sklad od středu vychýlen jedním nebo druhým směrem.

Zápatí