Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
potřebovala bych poradit s příkladem: Určete změnu intenzity hluku, jestliže se použitím chrániče sluchu snížila hladina intenzity ze 100 na 70 dB?
V knížce je výsledek 1000 krát, ale jelikož nějak nevím jak na to, tak pátrala po internetu a našla jsem ten samý příklad, ale výsledek tam byl 30 krát, tak ted vážně nevím.
Moc díky za odpověď...
Zdravím,
hladina zvuku je dle Wikipedie:
Potom ,
, odsud vyjadřuješ rozdíl
(2 mám s chráničem).
To by byla absolutní změna. Můžeš počítat také relativní změnu (ze zadání není tak úplně jasně). Mně by se víc líbilo počítat poměr , který se dost často bere jako "změna".
Pomůže? Děkuji.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Decibel
Dle mého soudu a z toho, co jsem vyčetl na wikipedii, to co píšou na těch webových stránkách scia, tedy snížení 31,62krát je snížení akustického tlaku, nikoliv intenzity zvuku, protože intenzita zvuku se mění s druhou mocninou tlaku.
↑ o.neill:
Děkuji.
Tedy výsledek v rozboru SCIO se vztahuje k jinému znění zadání, než je uvedeno - našel jsi další technický nedostatek ve vzorové úloze :-)
Zdravím.