Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Mythic:
EDIT: Na podnet Jeleny:
Zdenkovo riešenie je všeobecné, vychádza zo vzťahu pre vzdialenosť bodu od priamky a platí pre všetky príklady podobného druhu.
Pre riešenie podobných úloh je to štandard.
Vzhľadom na zvláštny tvar jednej z priamok (x = 4) myslím, že je možný aj postup, ktorý vychádza z názoru (obrázka):
Úloha sa dá ľahko predstaviť (načrtnúť):
Stredy kružníc ležia na priamkach
a
.
Okrem toho ležia na priamkach
a
, pričom q je dĺžka uhlopriečky štvorca so stranou 2 cm, teda 
Potom stredy sú štyri a ich súradnice sú
↑ Dana1:
Zdravím, Dano, děkuji za řešení.
Nejsem si úplně jistá, zda jsem správně pochopila sdělení o čtverci (středy všech kružnic tvoří rovnoběžník - je to tak?) Ale asi jsem to nepochopila.
Jinak nejsem zastánce, aby se v analytické geometrii kreslilo, řešení kolegy ↑ zdenek1: přes vzdálenost bodu od přímky se mi zdá více standardní.
Velká prosba: komentujte si, prosím, alespoň jednou řádkou navzájem návrhy řešení. Autor úvodního příspěvku opravdu nepozná, co si má vybrat a proč je přidán další příspěvek.
Děkuji, omlouvám se.
↑ jelena:
Ďakujem za upozornenie, pridala som edit.
Zdá sa mi, že komentovať riešenia kolegov sme si reálne nezaviedli, aj keď viem, že úvahy o tom boli...
Myslím, že hovorím o štyroch stredoch - áno, tvoria vrcholy rovnobežníka, mám dojem, že dokonca kosoštvorca ... (štvorec nevidno ani na (mojom) obrázku :-) )