Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 04. 2011 11:35

Mythic
Reputace:   

analytika

Ahoj,
ptřeboval bych poradit s touto úlohou. Stačí naznačit postup.
Určete rovnice všech kružnic, které se dotýkají přímek p, q a mají poloměr 2... p: x-y+2=0, q: x-4=0

díky

• (téma jako vyřešené označil(a) Dana1)

#2 24. 04. 2011 11:55

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

Re: analytika

↑ Mythic:
Střed $S[m,n]$
Vzdálenost středu od tečen = 2
$\begin{cases}|m-4|=2\\ \frac{|m-n+2|}{\sqrt2}=2\end{cases} $

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#3 24. 04. 2011 12:33 — Editoval Dana1 (24. 04. 2011 14:57)

Dana1
Host

↑ Mythic:

EDIT: Na podnet Jeleny:
Zdenkovo riešenie je všeobecné, vychádza zo vzťahu pre vzdialenosť bodu od priamky a platí pre všetky príklady podobného druhu.
Pre riešenie podobných úloh je to štandard.
Vzhľadom na zvláštny tvar jednej z priamok (x = 4) myslím, že je možný aj postup, ktorý vychádza z názoru (obrázka):

Úloha sa dá ľahko predstaviť (načrtnúť):

Stredy kružníc ležia na priamkach $\color{red}x = 2$ a $\color{blue}x = 6$.

Okrem toho ležia na priamkach $y = x + 2 + q$  a  $y = x + 2 - q$,  pričom q  je dĺžka uhlopriečky štvorca so stranou 2 cm, teda  $2\sqrt2\text {(cm)}$

Potom stredy sú štyri a ich súradnice sú

Polomer kružnice je 2 cm, z toho sa potom ľahko zapíšu rovnice kružníc v stredovom tvare.

Dúfam, že sa nemýlim...

#4 24. 04. 2011 14:13

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Dana1:

Zdravím, Dano, děkuji za řešení.

Nejsem si úplně jistá, zda jsem správně pochopila sdělení o čtverci (středy všech kružnic tvoří rovnoběžník - je to tak?) Ale asi jsem to nepochopila. 

Jinak nejsem zastánce, aby se v analytické geometrii kreslilo, řešení kolegy ↑ zdenek1: přes vzdálenost bodu od přímky se mi zdá více standardní.

Velká prosba: komentujte si, prosím, alespoň jednou řádkou navzájem návrhy řešení. Autor úvodního příspěvku opravdu nepozná, co si má vybrat a proč je přidán další příspěvek.

Děkuji, omlouvám se.

#5 24. 04. 2011 14:53 — Editoval Dana1 (24. 04. 2011 15:50)

Dana1
Host

↑ jelena:

Ďakujem za upozornenie, pridala som edit.

Zdá sa mi, že komentovať riešenia kolegov sme si reálne nezaviedli, aj keď viem, že úvahy o tom boli...

Myslím, že hovorím o štyroch stredoch -  áno, tvoria vrcholy rovnobežníka, mám dojem, že dokonca kosoštvorca ... (štvorec nevidno ani na (mojom) obrázku :-) )

Zápatí