Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj :) promiňte že otravuju takhle o svátek,ale snad se najde někdo rozumný kdo poradí :) mám příklad určete zbývající veličiny v konečné geometrické posloupnosti,je-li dáno : a1=18 an= 13122 sn=19674, a mám spočítat n a q ;)..myslel sem že bych si to spočítal takto :
q= a(n+1)/a(n) v závorce jsou indexi ;)
ale nevím a(n+1) a pak mě napadlo že si spočítám kolikátý je to člen pomocí a(n)=a(1)* q ^ (n-1) a tam zase nevím q takže sem v tom zamotanej ,tak kdyby se někdo našel jen třeba napsat vzorec podle kterého to řešit budu velice rád ;) děkuji

↑ DýDý:
Použij vzorec pro součet n-členů: Sn = a1 . (q^n - 1)/(q - 1)
a vzorec pro n-tý člen: an = a1 . q^(n-1)
Do součtového vzorce si dosaď, co znáš a vyjádři si q^n
Dosaď též známá čísla do druhého vzorce a rozepiš si ho jako an = a1 . (q^n / q)... to vyjádřené q^n z předchozího kroku dosaď do tohoto kroku a mělo by vyjít q = 3
↑ Aquabellla:↑ Aquabellla:
tydle vzorečky vím taky ;) ale jak mám dosadit do toho prvního vzorce když nevím q ani n :) to samý u toho druhého

↑ DýDý:
Do součtového vzorce: 19674 = 18 . (q^n - 1)/(q - 1) => 1093 = (q^n - 1)/(q - 1) => q^n = 1093q - 1092
Druhý vzorec: 13122 = 18 . (q^n / q) => 729 = (q^n / q)
Dosaď "q^n = 1093q - 1092" do "729 = (q^n / q)" a zbyde ti tam jen q

↑ DýDý:
nz :-)
↑ Aquabellla:
OT: Pozri:
Keď som Tvoj (presný) text obalila do TeX -u (označiť a pod textarea prvé tlačidlo), vyšlo toto:
Keď som urobila drobnú TeXovú zmenu (môžeš ju vidieť, keď klikneš na text v TeXe - objaví sa v textarea), vzniklo zase toto:

↑ Dana1:
díky, třeba se to jednou naučím používat :-)
↑ Aquabellla:
Je to skoro to isté ako vypisovanie znakov, ale oveľa lepšie to vidno...
Tu sú základné veci Odkaz (výber)
Tu je toho trochu viac (matika je trochu ďalej) Odkaz
A niektoré špecialitky sa dajú nájsť aj inde.
Toto je priestor na vlastné skúšanie alebo otázky: Odkaz
Výhoda je, že na už napísaný text v TeXe (aj cudzí) môžeš kliknúť, tým ho poslať do textarea a prezrieť si syntax...
Držím palce... Dana