Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 04. 2011 19:08

agnusxx
Reputace:   

Vliv větru na letíčí kůlku

Zdravím, zajímalo by mě jak moc se vychýlí z dráhy letící kulka když bude na ni z boku foukat vítr. Zde upřesňuji podmínky:
kulka 9mm, hmotnost 8g a rychlost 350m/s celková délka náboje: 29,69 mm , rychlost větru z boční strany naproti kůlce je 8.3 m/s
Zajímá mně tedy o kolik se kulka vychýlí díky větru z její původní dráhy, byl bych moc vděčný klidně i za nějaký vzorec podle kterého by to šlo spočítat díky.

• (téma jako vyřešené označil(a) agnusxx)

#2 24. 04. 2011 19:25

o.neill
Místo: Nymburk
Škola: FJFI ČVUT
Pozice: student
Reputace:   24 

Re: Vliv větru na letíčí kůlku

My jsme se ve škole učili vzorec pro výpočet odporu prostředí

$F=\frac{1}{2}CS\rho v^2$, kde C je koeficient čelního odporu, S je obsah plochy průmětu předmětu do roviny kolmé s rychlostí (nevim jak to říct, určitě je na to nějakej matematickej termín), ρ je hustota prostředí a v je rychlost předmětu.

Jistě by se to dalo přetransformovat na vzorec pro výpočet síly, kterou působí pohybující se prostředí na předmět, stačí akorát za v dosadit rychlost pohybu toho prostředí (větru). Ovšem asi bude problém zjistit to C, ale vzhledem k tomu, že to závisí jenom na tvaru, tak by se to dalo třeba nějak spočítat, ale nevím jak.

#3 25. 04. 2011 17:15

agnusxx
Reputace:   

ano, tento vzorec znám avšak ja potřebuje spočítat vychýlení té kulky treba v mm a síla by mi byla k ničemu nebo respektive nevim jak to potom vyjadrit,  Našel jsem super stránku http://www.balistika.cz/vnejsi_teorie.html kde se něco kolem toho větru sice píše ale není nic konkretně uvedeno proto bych potřeboval někoho chytrého aby mi v tom pomohl, přece to nemuze byt tak složité :D

#4 26. 04. 2011 19:24

o.neill

No sílu už lze přepočítat lehce. Stačí vědět, že $a=\frac{F}{m}$, takže vychýlení bude $x=\frac{1}{2}at^2=\frac{Fs^2}{2mv^2}$, kde s je dráha, kterou kulka uletí, m je hmotnost kulky v je rychlost kulky a F je působící síla. Větší problém bych viděl v určování toho C. Jo a jenom pozor, že tady mám v rychlost kulky a v předchozím vztahu to určuje rychlost větru.

#5 27. 04. 2011 22:01

agnusxx
Reputace:   

Takze jsem něco zkusil vypočítat, mělo by to byt ok, ale pro jistotu uvadim postup.

Z té stránky co sem uvaděl výše je krasný graf z ktereho se volí to "c" je to sice přibližné ale stačí to navolil sem to z toho na rychlost kulky což je 350m/s na 0,475. A obsah té plochy kulky kolme ve směru letu jsem počítal jako obsah kruhu takze S=pí.d^2/4
=pi.9/4=63.61mm^2 = 6,4.10^-5 m^2. A použil jsem k vypočtu odporu prostredi upraveny vzorec zase z té stránky výše je tam navic jen koeficient T který ma brat v potaz dnešní tvar kulky pišou tam ze se voli asi 0.5 a hustotu vzuchu jsem bral při teplotě 15°C což činí 1.225 kg/m^3
\\Takže jsem dosadil do toho upraveneho vzorce F=1/2*C(v)*T*S*Ro*v^2 = 1/2*0.475*0.5*6.4.10^-5*1.225*350^2 = 1.13N
Takže to mam tu sílu v tom v jsem bral rychlost kulky protoze nechapu jak bych tam dal ten boční vítr to by byla blbost. A ted jsem se pokusil dosadit do toho tveho vzorce to jak si psal že a=F/m tak když jsem dosadil tak by mi vyšlo 141.25m/s^-2 , dále pak ten hlavní vzorec  X= F.s^2/2mv^2  dosadil jsem 1.13(ta odporova sila prostredi, jinou nevim co bych tam dosadil,kdyžtak napiš)*80^2(tady ta draha jsem typl nevim jestli to ma byt celkova nebo v urcitem miste tak sem dal 80m) / 2*0.008(hmotnost kulky v kg)*350^2(zase rychlost kulky,jak pišeš nebo by tu měla byt ta rychlost toho větru ?)  a vyšlo mi to 3.68 ale nevim čeho teoreticky by to mělo byt metru dosazoval jsem v zakl. jednotkach ale to se mi zdá trochu moc, Potřeboval bych to upřesnit a případně zkontrolovat kdyby si byl tak hodný abych v tom měl jasno, Díky.

Ted mě jen tak napadlo: Kdyby ta kulka letěla rychlosti v=350m/s a proti ní by foukal vítr v=8m/s tak by vysledna rychlost te kulky byla 342m/s že ? jen pro upresnení jestli to staci tak udělat nebo tam hraje roli jeste neco jineho.

#6 27. 04. 2011 22:42

o.neill

To, co jsi vypočítal, by byla odporová síla, kterou působí vítr proti kulce, tj. spomaluje ji. Chceš-li spočítat vychýlení do strany při bočním větru, pak musíš do vztahu F=1/2*S*ρ*v^2 dosazovat za v rychlost bočního větru, za S obsah "ze strany" a za C hodnotu, která opět odpovídá pohybu ze strany (což jak už jsem řekl bude problém sehnat). Síla ti pak vyjde v newtonech.

Do toho druhého vzorce potom dosadíš vypočtenou sílu, dráhu kulky, hmotnost kulky a rychlost kulky a dostaneš vychýlení v metrech.

#7 28. 04. 2011 14:54

agnusxx
Reputace:   

Aha, tak už to konečně chápu, děkuji moc za pomoc :-)

Zápatí