Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 05. 2008 16:08

Slabsí matematik
Reputace:   

Slovni uloha - rotacni kuzel, rotacni valec

Do rotacniho kuzele o polomeru podstavy R a výsce h vepiste rotacní válec, který má
nejvetsi obsah pláste (bez podstav).

Vim ze objem rotacniho kuzele je V= 1/3*pi*r^2*h
a obsah plaste rotacniho valce bez podstav , myslim: S=2*pi*r*h

ale jak ted na to kdyz nemam zadan ani obsah plaste ani objem, alespon jedno cislo. Mozna bych mohla vyjadrit h z jedne rovnice a dosadit do druhe, ale nevim...

dekuji za radu

#2 18. 05. 2008 19:10

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Re: Slovni uloha - rotacni kuzel, rotacni valec

Ta úloha je analogická k vepisování obdélníku do rovnoramenného trojúhelníka. Náčrt:
http://matematika.havrlant.net/forum/upload/168-vpis.png

Obsah pláště je $2 \pi r v$, ovšem díky vepsání do kužele je dán pevný vztah mezi r a v, a to $v = h - \frac{h}{R}r$. Toto dosadíme do předchozího vzorce, tedy $S = 2 \pi h r \left (1 - \frac rR \right )$. Zderivujeme podle r a maximum nalezneme položením derivace rovné nule.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#3 21. 05. 2008 23:13

Slabsí matematik
Reputace:   

Ahoj Oline,
prosim te chtela bych se zeptat. Pokud zderivuji rovnici kterou uvadis podle r (zkousela jsem to,ale nevim, zda to delam spravne), zustane mi tam vice ruznych promenych, kdyz potom zderivovanou rovnici polozim nule, jak zjistim to maximum? Kdyz se me ptaji  na rotacní válec, který má nejvetsi obsah pláste (bez podstav) co vlastne ode me chteji za udaj(vysledek)? rozmery toho valce, nebo hodnotu obsahu? nejak se v tom ztracim:-(
dekuji za pomoc

#4 01. 06. 2008 20:39

Slabsí matematik
Reputace:   

Ahoj muze mi prosim nekdo poradit.
Zderivovala jsem S=2pihr((1- (r/R)) tak jak uvedl Olin podle maleho r a vyslo mi toto: 2pih-(4pihr/R)=0 ale co ted mam presne hledat, jakou promenou osamostatnit? h?
pokud ano pote mi vyjde: 2pi*(hR-2hr)=0 vydelim celou rovnici 2pi
                                            hR-2hr = 0 
                                           h*(R-2r)=0 kdyz ted vydelim h tak o nej prijdu, jaky je tedy prosim postup a k cemu mam vlastne dojit, co ma byt vlastne odpovedi na otazku ( Do rotacniho kuzele o polomeru podstavy R a výsce h vepiste rotacní válec, který má nejvetsi obsah pláste (bez podstav)?

diky moc  za pomoc

#5 01. 06. 2008 20:46 — Editoval plisna (01. 06. 2008 20:46)

plisna
Místo: Brno
Reputace:   

mame rovnici $2\pi h - 4\pi h \frac{r}{R}= 0$ a z teto rovnice musime vyjadrit MALE r, vzdyt jsme podle nej diferencovali. zkus to upravit a vypocitat, vyjde to hezky. kdyztak se ozvi.

#6 01. 06. 2008 20:54

Slabsí matematik
Reputace:   

ahoj, tak pokud muzu pokracovat v me rovnici, tak tedy: h*(R-2r)=0 vydelim h
                                                                                            R=2r
                                                                                            R/2 = r            a to je tedy vse? nebo musim jeste nekam dosadit a neco pocitat a odpovet na otazku? diky

#7 01. 06. 2008 20:58

plisna
Reputace:   

teoreticky by se melo overit, jestli pro r = R/2 nastava maximum, ale v tomto pripade je zrejme, ze tomu tak skutecne je. takze jeste dopocitat vysku vepisovaneho valce z rovnice $v = h - \frac{h}{R}r$ a dat dohromady slovni odpoved.

#8 01. 06. 2008 21:06

Slabsí matematik
Reputace:   

takze tedy ted dosadim za male  r =R/2
mam tedy   v= h-h/R * (R/2)
                  v = h/2

jak bych to jeste mela overit to maximum? a nejsem si jista co presne chteji slyset v odpovedi....

#9 01. 06. 2008 21:14

plisna
Reputace:   

v odpovedi chteji nejspise slyset parametry vepisovaneho valce, takze polomer a vysku v zavislosti na polomeru a vysce kuzele. maximum by se overilo pomoci znamenka druhe derivace, ale tady to neni treba, je zrejme, ze je to maximum, minimum by bylo pro r = 0.

#10 01. 06. 2008 21:31

Slabsí matematik
Reputace:   

ok dekuji moc za tvoji radu a pomoc

#11 30. 08. 2010 15:41 — Editoval clandestino (30. 08. 2010 15:42)

clandestino
Zelenáč
Reputace:   

Mám podobný problém. Ve válci mám rotační kužel, podstavu mají společnou, vrchol kužele je ve středu horní podstavy válce. Mám zadaný povrch válce a = 7,2 a povrch kužele b = 4,9. Z toho mám zjistit úhel, který svírá osa kužele s jeho povrchem. Zaboha ale nemůžu nějak rozumně vyjádřit r...

#12 30. 08. 2010 18:34

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ clandestino:

Zdravím,

myslím, že problém máš jiný - válec a kužel maji společnou podstavu (stejné R) a společnou výšku (v).

Výška se dá vyjádřit přes R a poloviční úhel u vrcholu (v trojuhelníku - řezu kuželu). Také se dá vyjádřit "boční strana" kuželu = poloměr rozbalené kruhové výseče).

K řešení bude soustava 2 rovnic 2 neznamé (poloměr R a úhel v řezu kuželu).

To je jen nástin - založ si prosím samostatné téma, toto téma je vyřešené. Děkuji.

#13 31. 08. 2010 14:19 — Editoval Cheop (31. 08. 2010 16:36)

Cheop
Místo: okres Svitavy
Škola: PEF VŠZ Brno (1979)
Pozice: důchodce
Reputace:   366 

↑ clandestino:
Tady je námět
http://www.ulozto.cz/5720153/valec-a-kuzel.html

PS:  Obrázek je v poměru  $10\,:\,1$
Edit

Nikdo není dokonalý