Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, mám příklad:
Čtvercová deska o straně 2m je otáčivá kolem osy jdoucí jejím středem a kolmé k rovině desky. Na desku působí síly ,
,
a
podle obrázku. Velikost každé síly je 10N.
Vypočtěte
a) velikost výslednice sil a
b) velikost výslednice sil a
c) velikost výslednice sil a
d) velikost výslednic všech čtyř sil
Pracovat se bude pomocí momentu sil: případně
Dále platí momentová věta:
a-c)
Velikost sil mám, ale jak vypočítám ? Bude to vzdálenost O a působiště síly?
Jak to bude s úhlem ? Bude to úhel, který svírají síly nebo se tam bude ještě zvažovat osa otáčení, která je "mimo"?
↑ janca361:
a)
b)
c)
d)
Všechny úhly jsou 90 stupňů. Všechny ramena jsou d = 1m. Záleží na orientaci momentů. Součet určitých momentů se rovná výslednému momentu. Na obou stranách rovnice můžeme vytknout a vykrátit d = 1m.
Je potřeba rozlišovat mezi vektorovými a skalárními veličinami. Zápisy typu jsou v tomto ohledu nebezpečné, obvykle se takto ale značí velikosti sil, tedy skaláry, a pak je odpověď chybná. Vztah
nebo taky
už je v pořádku, ale pro řešení této úlohy nám moc nepomůže. Spíš než použití nějakého vzorce bych ti doporučil nakreslit si příslušné rovnoběžníky (podle zákona o skládání sil) a odpověď hledat geometricky - v případě a) ti nepěkně řečeno vyjde jako velikost síly délka úhlopříčky ve čtverci o straně 10 N. Pro úkol d) si stačí uvědomit, že u dokonale tuhých těles můžeme sílu libovolně posouvat po nositelce - to je přímka, na které vektor síly leží. Na zbytek jistě přijdeš, kdyžtak napiš.
↑ FliegenderZirkus:
Já jsem fakt blbá.
u a) neumím použít správně Pythágorovu větu a pak v tom hledám složitosti :( ale nakonec to mám
b) skládání sil o stejném směru - mám
c) skládání sil o opačném směru - mám
Teď ještě to d) a
se vyruší a zbyde tedy jen
a
a s těma je to stejný jako u a)
Huráááááááá mám to :)
Díky za pomoc.
↑ FliegenderZirkus:
Je to tak. Stále musí platit, že výsledný moment (obsahující výslednou sílu) se rovná vektorovému součtu dílčích momentů.
Stránky: 1