Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj.
Tak zas po chvíli bojuji s derivacemi. Jde klasicky o hledání max/min na daném výrazu, který bereme jako funkci. Vyřešil jsem dost příkladů, ale u některých jsem se zasekl, mohl by mě někdo nakopnout? Stačí mi udělat ten tvar, který mám derivovat - tedy vyjádřit si "něco" z jednoho vzorce a dosadit do druhého
Do koule o poloměru r vepište rot. válec maximálního objemu.
Vypsal jsem si vztahy pro útvary. Tedy:

a nyní jsem v koncích (já vím, nic moc... :D ), i když si vyjádřím r ze vzorce pro kouli, neodpovídá poloměru válce. Co teď?
A ještě jeden: Najděte válec, který má při daném objemu minimální povrch.
Opět vzorce:

také nevím co si vyjádřit...
Díky dík
Edit1: @Jana1: Díky,opraveno

Válec je určen poloměrem podstavy a výškou. Nakresli si osový řez koulí s vepsaným válcem a snaž se najít nějaký vztah mezi poloměrem koule, poloměrem podstavy válce a jeho výškou.
Poté tento vztah spolu dosadíš do vztahu pro objem válce a derivuješ, musíš mít závislost na jedné proměnné (výška nebo poloměr podstavy).
Ten vztah je, že v=2*R*sinx, r=Rcosx, kde r je poloměr podstavy válce, R je poloměr koule;
dosadíš V(x)=pí*(R^3)*(cosx^2)*sinx, zderivuješ, položíš rovno nule, vypočítáš vzniklou rovnici, najdeš maximum... Možná to jde i jednodušejc, jen nevim jak... :)
U toho druhýho příkladu máš nějaký divný vzorečky :), ale uděláš to tak, že si vyjádříš buď r nebo v ze vzorce pro objem válce, dosadíš do vzorce pro povrch, derivuješ, zjistíš pro jaké r nebo v je maximum, dosadíš ... Snad je to srozumitelné a dobře... :)
↑ Hnykda:
Povrch valca nikde nevidím...
V druhej časti ako keby si mal zapísaný objem kužeľa...