Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Nevím si rady s dvěma příklady.
1.
Určete, s jak velkým zrychlením a bude klesat hračka zvaná "jojo" k zemi. Předpokládejme, že hračka má tvar válce s poloměrem R.
2.
Plechovka má celkový objem 1200 cm3 a hmotnost 130g. Kolik olověných broků může plechovka nést, aniž se ve vodě potopí? Hmotnost jednoho brouku je 0,0356 kg.
Děkuji, ze pomoc u druhého příkladu, bohužel tam výsledek nemám. Začala jsem podobně, ale neuměla jsem vyřešit ten počet broků.
A u toho prvního by mělo vyjít 2/3 g. zkoušela jsem to vyřešit pomocí steinberovy věty vyšlo mi J=3/2 m*r2 a uvažovala o pohybové rovnici rotačního pohybu M=J*E(zrychlení), ale nějak taky pořád neumím tam dát tíhové zrychlení g, které si myslím, že by tam mělo být.
↑ Monisek:
Kde "Zmizlo co?" Děkuji-
Monisek napsal(a):
jsme přišli na vzorec G-T = ma , jak víme, že to výjde ma
kolega Zdeněk napsal(a):
NZ
pravděpodobně "Newton. zákon" (2. NZ bych řekla). Myslím, že kolegovi Zdeňkovi to řekli ve škole nebo to přečetl v knize.
Monisek napsal(a):
Můžu se zeptat jak vám vyšlo 33 broků??? Co jste tam dosazovali za čísla ???
Z toho plyne ponaučení - do jednoho tématu patří jedna úloha.
do vzorce od kolegy ↑ jrn: (děkuji)
se dosadilo podle zadání (v jednotkách SI) - výsledek.
Souhlasí? Děkuji.
↑ Monisek:
ano, ze vztahu
se vyjádří
, protože se ptají na zrychlení. S ohledem na to, že máte takové úlohy na VŠ (je tak?), tak bych předpokládala větší jistotu a samostatnost :-)
Mockrát za vysvětlení.
Teď zas nevím, co mockrát. Vy to snad píšete v aktivním běhu :-)
Ať se vede, označím za vyřešené.