Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Jsou dány tři různé rovnoběžky a, b, c. Na přímce b bod B. Sestrojte rovnostranný trojúhelník ABC tak, aby měl vrcholy na přímkách a, b, c.
Omlouvám se, ale absolutně nevím, jak by se to mělo řešit. Zkoušel jsem pár věcí, ale vše co mne napadlo se ukázalo jako nesmysl.
↑ Bawler:
Skus vyuzit, ze:
- obrazom bodu A v otoceni o 60 stupnov okolo bodu B je bod C
- ak bod A lezi na priamke a, tak obraz bodu A lezi na obraze priamky a.
Zamerne som ti nenapisal uplne priamociaro co mas robit, ale z tychto dvoch veci sa to pomerne hned da pochopit. Podarilo sa? :)
↑ Bawler:
Si si to slabo precital :))
Bod C lezi na priamke c, to vieme zo zadania.
Bod A lezi na priamke a, to tiez vieme zo zadania. Z toho co som predtym napisal vyplyva, ze bod C lezi na obraze priamky a v otoceni o 60 stupnov okolo bodu B.
Stale to nie je jasne? :)
No. Teď na to koukám. Mám náčrtek tak nevím, jestli je to správně. Ale zkoušel jsem otočit přímku a o 60° okolo bodu B, a průsečík přímky a' a c je tedy bod C? Potom jsem otočil kolem bodu B přímku c, a zase průnik c' s a = A? Takže už stačí jen potom přenést ty body okolo osy(kolmice vedená bodem B) a vyjdou mi 2 výsledné trojúhelníky?
↑ Bawler:
No neviem ci je tvoj nacrtok spravny, pokial ho sem nedas :) Ale to co si napisal je spravne. Len treba dat pozor na to, ze mozme otacat do obidvoch stran, takze uloha moze mat viac rieseni (zrejme v zavislosti od vychodzej polohy tych rovnobeziek).
↑ Bawler:
Super :)
Ten princip ktory som napisal, ze "ak bod lezi na nejakej priamke/kruznici/hocicom, tak obraz bodu lezi na obraze priamky/kruznice/hocicoho" sa velmi casto vyuziva v ulohach, tak je dobre si to zapamatat aj do buducnosti :)
Stránky: 1