Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,potřebovala bych pomoc při výpočtu příkladu na optiku:
Světlo dopadá na prostředí jehož absorpční koeficient je 0,1 cm-1. Stanovte poměr intenzit a poměr amplitud prošlého a dopadajícího světla po průchodu vrstvou prostředí o tloušťce a) 5cm, b)50cm
Děkuju moc!!!
Nevěděl jsem dosud, co je absorpční koeficient, ale tak co bych pro tebe neudělal, zadal jsem ho do googlu. Našel jsem http://cs.wikipedia.org/wiki/Absorpce_světla a na té stránce vztah
, kde β je absorpční koeficient a δ je tloušťka. Poměr intenzit tedy získáme vydělením I_0 a dosazením za β a δ.
↑ o.neill:↑ o.neill:
Děkuju za radu, poměr intenzit jsem nakonec už sama vypočetla, přišla jsem na to. Ie a Ie0 jsem zářivé toky prošlým tělesem a dopadající, k je absorpční koef., d je tlouštka prostředí. Spíše se mi jedná o poměr amplitud prošlého a dopadajícího světla, nemůžu na to vůbec přijít, hledala jsem to všude možně,ale nic.
Děkuju moc!!