Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 05. 2011 10:59

ninulin
Reputace:   

Optika, příklad

Ahoj,potřebovala bych pomoc při výpočtu příkladu na optiku:
Světlo dopadá na prostředí jehož absorpční koeficient je 0,1 cm-1. Stanovte poměr intenzit a poměr amplitud prošlého a dopadajícího světla po průchodu vrstvou prostředí o tloušťce a) 5cm, b)50cm

Děkuju moc!!!

#2 05. 05. 2011 17:50

o.neill
Místo: Nymburk
Škola: FJFI ČVUT
Pozice: student
Reputace:   24 

Re: Optika, příklad

Nevěděl jsem dosud, co je absorpční koeficient, ale tak co bych pro tebe neudělal, zadal jsem ho do googlu. Našel jsem http://cs.wikipedia.org/wiki/Absorpce_světla a na té stránce vztah $I=I_0e^{-\beta\delta}$, kde β je absorpční koeficient a δ je tloušťka. Poměr intenzit tedy získáme vydělením I_0 a dosazením za β a δ.

#3 06. 05. 2011 18:50

ninulin
Reputace:   

Re: Optika, příklad

↑ o.neill:↑ o.neill:

Děkuju za radu, poměr intenzit jsem nakonec už sama vypočetla, přišla jsem na to. Ie a Ie0 jsem zářivé toky prošlým tělesem a dopadající, k je absorpční koef., d je tlouštka prostředí. Spíše se mi jedná o poměr amplitud prošlého a dopadajícího světla, nemůžu na to vůbec přijít, hledala jsem to všude možně,ale nic.

Děkuju moc!!

Zápatí