Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 05. 2011 21:43

FlyingMonkey
Reputace:   

Kombinatorika :))

Určete, kolika zp. si mohou tři osoby rozdělit 4 stejná jablka a 6 stejných hrušek ...

Před tímhle příkladem jsem měl jeden, kdy šlo pouze o jablka, což jsem vypočítal poměrně snadno.

Tady mám ale trochu problémy... Uvažuju asi takhle: Určitě nemůžu jablka a hrušky sečíst a počítat s nimi jako s 10 prvky, které nějak rozděluju, protože jsou navzájem rozlišitelné a ztratil bych některá z řešení.

Moje myšlenka byla taková, že si vypočítám počet "rozložení" jablek mezi 3 kolonky (1 kolonka = 1 osoba), to samé provedu pro hrušky (odděleně) a pak mezi sebou vynásobím. protože pro každé x rozložení jablek bude existovat y rozložení hrušek. Na samotném pořadí hrušek a jablek v jedné kolonce by záležet nemělo.

Uvažuju dobře?

• (téma jako vyřešené označil(a) FlyingMonkey)

#2 08. 05. 2011 21:52 — Editoval Phate (08. 05. 2011 22:44)

Phate
Reputace:   99 

Re: Kombinatorika :))

↑ FlyingMonkey:
Cely spatne nekoukat :))

Vykonávat věc, které se bojíme, je první krok k úspěchu.

#3 08. 05. 2011 21:55

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ FlyingMonkey:

Moje myšlenka byla taková, že si vypočítám počet "rozložení" jablek mezi 3 kolonky (1 kolonka = 1 osoba), to samé provedu pro hrušky (odděleně) a pak mezi sebou vynásobím. protože pro každé x rozložení jablek bude existovat y rozložení hrušek. Na samotném pořadí hrušek a jablek v jedné kolonce by záležet nemělo.

Uvažuju dobře?

Uvažuješ naprosto správně.

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#4 08. 05. 2011 22:32

FlyingMonkey
Reputace:   

Jojo muj zpusob vysel, ale ten tvuj mi nejak nevychazi, mozna nerozumim tomu "rozdeloval bych 10 predmetu a dve prihradky"

zkus si to vycislit prosim podle sebe a kdyztak to sem hod, zajimalo by me to ... vyjit to ma 420

#5 08. 05. 2011 22:39 — Editoval OiBobik (08. 05. 2011 22:40)

OiBobik
Moderátor
Místo: Brno/Praha
Škola: MFF UK Mat. struktury
Pozice: student
Reputace:   82 

↑ Phate:

Tvůj způsob zčásti uspořádává jabka a hrušky u lidí - to nechceme a vyfaktorizovat by to šlo hrozně špatně, jestli vůbec.

"The first rule of Tautology Club is the first rule of Tautology Club." [xkcd]

#6 08. 05. 2011 22:43

Phate
Reputace:   99 

↑ OiBobik:

Ano, uz jsem si taky vsiml, mam to spatne

Vykonávat věc, které se bojíme, je první krok k úspěchu.

Zápatí