Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Určete, kolika zp. si mohou tři osoby rozdělit 4 stejná jablka a 6 stejných hrušek ...
Před tímhle příkladem jsem měl jeden, kdy šlo pouze o jablka, což jsem vypočítal poměrně snadno.
Tady mám ale trochu problémy... Uvažuju asi takhle: Určitě nemůžu jablka a hrušky sečíst a počítat s nimi jako s 10 prvky, které nějak rozděluju, protože jsou navzájem rozlišitelné a ztratil bych některá z řešení.
Moje myšlenka byla taková, že si vypočítám počet "rozložení" jablek mezi 3 kolonky (1 kolonka = 1 osoba), to samé provedu pro hrušky (odděleně) a pak mezi sebou vynásobím. protože pro každé x rozložení jablek bude existovat y rozložení hrušek. Na samotném pořadí hrušek a jablek v jedné kolonce by záležet nemělo.
Uvažuju dobře?
↑ FlyingMonkey:
Cely spatne nekoukat :))
Moje myšlenka byla taková, že si vypočítám počet "rozložení" jablek mezi 3 kolonky (1 kolonka = 1 osoba), to samé provedu pro hrušky (odděleně) a pak mezi sebou vynásobím. protože pro každé x rozložení jablek bude existovat y rozložení hrušek. Na samotném pořadí hrušek a jablek v jedné kolonce by záležet nemělo.
Uvažuju dobře?
Uvažuješ naprosto správně.

Jojo muj zpusob vysel, ale ten tvuj mi nejak nevychazi, mozna nerozumim tomu "rozdeloval bych 10 predmetu a dve prihradky"
zkus si to vycislit prosim podle sebe a kdyztak to sem hod, zajimalo by me to ... vyjit to ma 420

↑ Phate:
Tvůj způsob zčásti uspořádává jabka a hrušky u lidí - to nechceme a vyfaktorizovat by to šlo hrozně špatně, jestli vůbec.
↑ OiBobik:
Ano, uz jsem si taky vsiml, mam to spatne