Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Tak mam zrezany kuzel s hodnotami
a ten je rozdeleny rovinou rovnobeznou s podstavou na dve casti rovnakeho objemu...
a) vypocitat polomer kruznice ktora je rezom
b) pomer v ktorom rovina rezu deli vysku
Pocital som to tak ze som si vypocital objem celeho kuzela ten som delil dvojkou ... Ziskal som objemi oboch kuzelikov .... Potom som spravil sustavu rovnic kde polomer v strede maju spolocny a kazdy ma vlastny polomer ten duhy ... vyska spodneho bola 6-v a vyska vrchneho bola "v" ... Ale timto mi to akosi nevychadzalo.... Mam dobry postup alebo sa to ma ratat inak?

↑ Grum:
postup mi přijde správný, zkusím to vypočítat...

↑ Grum:
Dvě rovnice o dvou neznámých
a 
ale bohužel ať jsem zkusila jakoukoliv úpravu, vždy jsem dostala rovnici se čtvrtou a třetí mocninou...
Zdravím vás,
my jsme tuto úlohu z Petákové již řešili (a určitě i opakovaně), na závěr mám přislib najit metodickou chybu - vzpomínám si, že jsem našla, ale už si nepamatuji, co to bylo.
Měla jsem to s obrázkem i z celkém podrobným (na mne nezvyklým) popisem - odkaz. Ale když se v tom nedá vyznat, potom je mi to lito.
Omlouvám se.
Měj se hezky.
↑ zdenek1: Absolutne nechapem odkial si zobral tieto veci :
a také

A odkial si este zobral akoze to z obrazka dole ze je 2 ....

↑ Grum:
poměr stran malého trojúhelníku ku velkému trojúhelníku
↑ Aquabellla: Odkial zobral ze dolna strana vacsieho trojuholnika je 2 cm ?

↑ Grum:
poloměr horní postavy je 2, dolní 4, takže na ten "převis" zbývá 4-2 = 2
↑ Grum:
Ty seš úplně mimo....
Ten obrázek ukazuje lineární přírůstek na poloměru x podle toho jak se mění jeho poloha v závislosti na výšce. Je to pomocný obrázek, který vysvětluje vlastní výpočet. Určitě nic nepůlí....
Já jsem to vlastně počítal obdobně, ale trochu složitěji:

Přičemž a vyjde požadovaná výška (pomohl počítač):
Tu dosadím do:
A vyjde mi hledaný poloměr
Doufám, že jsem to opsal bez chyby... (ten TEx je příšernej)

↑ Grum:
je to poloměr, ne průměr!