Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, mohl by mi nekdo pomoct?
Mam zadane vektory z X tvorici bazi C3 a vektory z Y tvorici bazi C2

Dale mam linearni zobrazeni B z C3 do C2. a mam ho definovane:

a mam zjistit matici zobrazeni z baze X do Y.
Bouzel ale nejak ubec nevim jak zacit.. Vzdycky jsme matice zobrazeni z X do Y pocitali pomoci
ale tady ubec nevim jak ty souradnice vektoru X v bazi Y sehnat

↑ Keo:
Ahoj,
to nebude tak těžké - musí se zase využít linearity toho zobrazení a toho, že dané zobrazení máš definováno taktéž na bázi, i když na jiné.
Prvně si vyjádři souřadnice vektorů z báze x vůči bázi, na níž máš zadáno to zobrazení (tj vektory (1,2,1)... atd ); ty nás nezajímají kvůli těm souřadnicím jako takovým, ale kvůli tomu, že ty souřadnice nám říkají, jak z oněch vektorů "namíchat" ten který vektor. (žejo, když má třeba vektor v souřadnice vůči bázi {u1,u2,u3} souřadnice (1,2,3), znamená to právě to, že v=1*u1+2*u2+3*u3)
A teď: Z linearity zobrazení plyne, že je-li
, pak
.
Tím získáš funkční hodnoty pro vektory z tebou zkoumané báze a můžeš již dál postupovat klasicky.

↑ Keo:
Já si myslím, že ano (nějaké pětiny tam lítají, ne? Kolik to vychází? každopádně ověřit správnost výpočtu jde snadno - zkrátka ověříš, že platí:
(první souřadnice)*(první vektor)+(druhá souřadnice)*(druhý vektor)+(třetí souřadnice)*(třetí vektor)=(původní vektor) )
Jo, to bude pravděpodobně správně.
:) ted si me potesil :D cekal sem ze t obude cele zle :)
Ovsel co dal jsem moc nepochopil
-> jak mam vyuzit tohodle ? 
hm.. za a,b,c souradnice a za f(v_1) 1,-1...
Vyjde mi pak jak se zobrazi prvni vektor do baze Y.. tedy uz ta moje milovana matice ?
--> tedy vyjdou prvne smaotne vektory a z tech se sezenou souradnice:)

↑ Keo:
Bacha taky jsem tam měl chybu (první vektor první souřadnice, už opraveno - přece jen je pozdě).
No a teď, jelikoš víš např., že
, víš rovněž, že
. Dopočítej si tedy tímto způsobem
a pak už stačí jen najít souřadnice těchto funkčních hodnot vzhledem k dané bázi Y.

↑ Keo:
Jinak myslím, že je to dobře. (Souřadnice jsem už nekontroloval, kdyžtak na to mrknu zítra - ale kvůli chybě v tom jednom vektoru budou pravděpodobně jedny ty souřadnice špatně).
Stránky: 1