Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 05. 2011 22:46

ajucha
Reputace:   

analytická geometrie

nevím si rady s příkladem: Která kružnice prochází bodem A[6,1] se středem na přímce p:9x+4y-47=0  a je kolmá ke k2: x^2+y^2-2x+5y-5=0.   Návod mám ten, že si hledanou kružnici označím l:(x-m)^2+(z-n)^2=r^2 , do této rovnice l dosadím bod A  ->to mám 1. rovnici
2.rovnice bude: 9m+4n-47=0 hledáme vlastně střed a ten leží na přímce p
3.rovnice bude: Tjáletova kružnice nad S1[1,-5/2] a S2[m,n], coz jsou stedy kruznic
poté z 2. a 3. rovnice dostaneme m a n a to doasime do kruznice l a je to hotovo.

Takový mám návod,ale nevím si rady s tou Thaletovou kruznici,jak ji mam sesrojit. Zkousela jsem to, ze jsem si vypocitala vzdalenost S1 a S2 a vydelila jsem to 2 a to mi vzniklo r, a stred Thal.kruznice jsem spocitala jako (S1+S2)/2 a pak jsem to dala jen do vzorce kruznice.
Ale po uprave vzorce teto kruznice mi vysla silena rovnice a nic sem s tim neudelala....
Poradili by jste mi nekdo?Dekuju :)

• (téma jako vyřešené označil(a) Rumburak)

#2 11. 05. 2011 23:02 — Editoval OiBobik (11. 05. 2011 23:03)

OiBobik
Moderátor
Místo: Brno/Praha
Škola: MFF UK Mat. struktury
Pozice: student
Reputace:   82 

Re: analytická geometrie

Ahoj,

jak se definuje kolmost dvou kružnic? Znamená to, že tečny k jednotlivým kružnicím v bodě, kde se kružnice protínají, jsou na sebe kolmé? S tím jsem se ještě nesetkal.

"The first rule of Tautology Club is the first rule of Tautology Club." [xkcd]

#3 11. 05. 2011 23:07

ajucha
Reputace:   

↑ OiBobik:
znamená to,že tečny ze středu kruznic jsou na sebe kolmé.
Ten postup,co tam mám je správný, říkal nám ho takto učitel,jn si jevím rady s tím bodem,jak tam je Thaletova kruznice...

#4 11. 05. 2011 23:17 — Editoval OiBobik (11. 05. 2011 23:31)

OiBobik
Moderátor
Místo: Brno/Praha
Škola: MFF UK Mat. struktury
Pozice: student
Reputace:   82 

↑ ajucha:

Chyba, samé blbosti píšu, omlouám se
(resp. nebyla by to blbost, pokud bych věděl, že body dotyku těch kolmých tečen splývají a jsou to právě průsečíky obou kružnic, což si myslím, že tak je, ale nemůžu to tvrdit jistě)
(ještě jeden edit: myslím, že to tvrzení je i snadno dokazatelné, jinak bychom došli ke sporu v podobě existence "dvojpravoúhlého trojúhelníku"; takže to snad až taková blbost není, ale nevím, jestli ti to moc pomůže ... : (( )

"The first rule of Tautology Club is the first rule of Tautology Club." [xkcd]

#5 12. 05. 2011 12:00

ajucha
Reputace:   

↑ OiBobik:
potřebovala bych spís pradit,jak napsat rovnici té Thaletovy kruznice:)

#6 12. 05. 2011 14:02 — Editoval Rumburak (12. 05. 2011 15:06)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ ajucha:
Tu Thaletovu kružnici teď  odsuňme stranou. Zkusil bych kolmost kružnic vyjádřít pomocí jejich normálových vektorů. 
Obecně platí, že pro rovinnou regulární hladkou křivku určenou rovnicí  f(x,y) = 0 je v jejím bodě [a, b] jejím normálovým vektorem

$\left(\frac{\partial f}{\partial x}(a,b), \,\frac{\partial f}{\partial y}(a,b)  \right)$.

Normálový vektor je kolmý k tečnému vektoru, takže kolmost tečných vektorů dvou křivek je ekvivalentní s kolmostí jejich normálových vektorů.

EDIT. Ale teď vidím, že prakticky totéž (i když veden jinou úvahou)  navrhl už kolega ↑ OiBobik:.

#7 12. 05. 2011 14:41 — Editoval Rumburak (12. 05. 2011 14:45)

Rumburak

↑ ajucha:
Udělejme si přehled:

A) Neznámé :

m, n , r   ... souřadnice středu a poloměr hledané kružnice ,
     x, y        ... souřadnice některého z průsečíků obou kružnic (průsečíky budou dva).

B)  Rovnice resp. podmínky vyjádřitelné rovnicemi:

(1)  Rovnice hledané kružnice k_1   (obsahuje neznámé x, y, m, n, r)

(2)  Rovnice dané kružnice k_2    (obsahuje neznámé x, y)

(3)  Bod [m, n]  leží na přímce p  (neznámé m, n)

(4)  Bod A leží na kružnici k_1  (neznámé m, n, r) ,

(5)  Kružnice k_1, k_2  se protínají pod pravým úhlem  (neznámé  x, y, m, n) .

Máme tedy soustavu pěti rovnic o stejném počtu neznýmých.

#8 12. 05. 2011 15:25

musixx
Místo: Brno
Reputace:   45 

O té Thaletově kružnici je tam řeč proto, že pro kolmé kružnice leží jejich společný bod na Thaletově kružnici nad spojnicí jejich středů. Ovšem analyticky počítat průsečík dvou kružnic (tady té k2 a oné Thaletovy) není moc příjemné.

Ovšem ta řeč o Thaletově kružnici je totéž, že trojúhelník S1-S2-X je pravoúhlý s pravým úhlem u X, kde X je průsečík známé k2 a hledané k1.

Zavedení vhodného souřadného systému ulehčí počítání (neulehčí princip).

Posuňme a otočme souřadný systém tak, aby jeho počátek byl ve středu zadané kružnice k2 a aby osa y byla kolmá na zadanou přímku p.

Budu dále velkými písmeny psát známé parametry, ať se v tom dobře orientuje.

Má pak totiž přímka p obecnou rovnici $y=B$ a kružnice k2 rovnici $x^2+y^2=R^2$. Bod A má souřadnice $[P,Q]$.

Střed hledané k1 je pak $S1=[a,B]$, kde 'a' neznáme. Z S1 a bodu A ale máme hned poloměr hledané kružnice k1, jehož druhá mocnina je proto $(P-a)^2+(Q-B)^2$.

Výše zmíněná Pythagorova věta (S2 je totiž [0,0]) pak dává
$(P-a)^2+(Q-B)^2+R^2=a^2+B^2$,
což je lineární rovnice pro 'a' (je vidět, že a^2 se hned odečte).

#9 13. 05. 2011 09:50 — Editoval Rumburak (13. 05. 2011 11:08)

Rumburak

↑ ajucha:

Napadl mne ještě jeden možný pohled na situaci.

Mějme dánu kružnici $k_2$ se středem $C$  a uvažujme - prozatím obecnou - kružnici $k_1(S,r)$ protínající kružnici $k_2$ v bodě $T$.
(Pro naše účely nebude nutné zabývat se i druhým průsečíkem, jehož postavení k oběma kružnicím bude analogické. Z těchto důvodů
pro něj ani nezavádím zvláštní označení.)

Jestliže se tyto kružnice protínají (v bodě T) pod pravým úhlem, pak to znamená, že přímka $ST$ je tečnou ke kružnici $k_2$  a bod $T$
bodem dotyku, z toho dále plyne: bod $S$ leží vně kruhu ohraničeného kružnicí $k_2$

Vedeme-li bodem $S$ přímku $s$ tak, aby protla kružnici $k_2$ v bodech $P$, $Q$, potom podle věty o mocnosti bodu  ke kružnici bude

(1)                                  $|SP|\cdot|SQ|=|ST|^2 = r^2$.

Takovou sečnu $s$ můžeme vést speciálně tak, aby navíc procházela bodem $C$,  body $P$, $Q$ pak označme $P_S$, $Q_S$ a nebude
těžké vyjádřit je pomocí bodu $S$.

Má-li kružnice $k_1$ navíc  procházet daným bodem $A$, musí být též $|SA| = r$, což dle (1) a následné konvence dává

(2)                                  $|SP_S|\cdot|SQ_S|=|SA|^2$.

Bod $S$ tedy celkem hledáme tak, aby ležel na dané přímce $p$ a při tom splňoval rovnici (2).

Neměl jsem zatím čas spočítat to podrobně, ale připadá mi, že by to mohlo být technicky méně náročné, než předchozí uvažované postupy.

EDIT . Ale relaxační počítání to ani teď není.

#10 16. 05. 2011 09:29 — Editoval Rumburak (16. 05. 2011 10:06)

Rumburak

K předchozímu svému příspěvku ještě doplním další možnost postupu, patrně již tu nejjednodušší:

Na pravoúhlý trojúhelník STC (s přeponou SC) použijeme Pythagorovu větu a obdržíme

(3)                       $|SC|^2 = |ST|^2 + |TC|^2$  ,

kamž dosadíme 

$|TC| = \rho$   (poloměr dané kružnice $k_2$, který z její rovnice  snadno zjistíme spolu s bodem C) ,
              $|ST| = |SA|$   (neboť oba body T,A mají ležet na hledané kružnici  $k_1$, jejímž středem je S) .

Rovnice (3) tak dostane tvar

(4)                       $|SC|^2 = |SA|^2 + \rho^2$  ,

v níž jedinými neznámými budou souřadnice m, n  bodu S.   Její úpravou obdržíme rovnici  $am + bn + c = 0$
se známými konstantami a, b, c.
Druhou rovnicí téhož tvaru bude rovnice dané přímky p, na níž má ležet bod S.
Pro souřadnice bodu S tak máme soustavu dvou lineárních rovnic o dvou neznámých, jejíž vyřešení už je snadné.

Zápatí