Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
nevím si rady s příkladem: Která kružnice prochází bodem A[6,1] se středem na přímce p:9x+4y-47=0 a je kolmá ke k2: x^2+y^2-2x+5y-5=0. Návod mám ten, že si hledanou kružnici označím l:(x-m)^2+(z-n)^2=r^2 , do této rovnice l dosadím bod A ->to mám 1. rovnici
2.rovnice bude: 9m+4n-47=0 hledáme vlastně střed a ten leží na přímce p
3.rovnice bude: Tjáletova kružnice nad S1[1,-5/2] a S2[m,n], coz jsou stedy kruznic
poté z 2. a 3. rovnice dostaneme m a n a to doasime do kruznice l a je to hotovo.
Takový mám návod,ale nevím si rady s tou Thaletovou kruznici,jak ji mam sesrojit. Zkousela jsem to, ze jsem si vypocitala vzdalenost S1 a S2 a vydelila jsem to 2 a to mi vzniklo r, a stred Thal.kruznice jsem spocitala jako (S1+S2)/2 a pak jsem to dala jen do vzorce kruznice.
Ale po uprave vzorce teto kruznice mi vysla silena rovnice a nic sem s tim neudelala....
Poradili by jste mi nekdo?Dekuju :)

Ahoj,
jak se definuje kolmost dvou kružnic? Znamená to, že tečny k jednotlivým kružnicím v bodě, kde se kružnice protínají, jsou na sebe kolmé? S tím jsem se ještě nesetkal.
↑ OiBobik:
znamená to,že tečny ze středu kruznic jsou na sebe kolmé.
Ten postup,co tam mám je správný, říkal nám ho takto učitel,jn si jevím rady s tím bodem,jak tam je Thaletova kruznice...

↑ ajucha:
Chyba, samé blbosti píšu, omlouám se
(resp. nebyla by to blbost, pokud bych věděl, že body dotyku těch kolmých tečen splývají a jsou to právě průsečíky obou kružnic, což si myslím, že tak je, ale nemůžu to tvrdit jistě)
(ještě jeden edit: myslím, že to tvrzení je i snadno dokazatelné, jinak bychom došli ke sporu v podobě existence "dvojpravoúhlého trojúhelníku"; takže to snad až taková blbost není, ale nevím, jestli ti to moc pomůže ... : (( )
↑ OiBobik:
potřebovala bych spís pradit,jak napsat rovnici té Thaletovy kruznice:)
↑ ajucha:
Tu Thaletovu kružnici teď odsuňme stranou. Zkusil bych kolmost kružnic vyjádřít pomocí jejich normálových vektorů.
Obecně platí, že pro rovinnou regulární hladkou křivku určenou rovnicí f(x,y) = 0 je v jejím bodě [a, b] jejím normálovým vektorem
.
Normálový vektor je kolmý k tečnému vektoru, takže kolmost tečných vektorů dvou křivek je ekvivalentní s kolmostí jejich normálových vektorů.
EDIT. Ale teď vidím, že prakticky totéž (i když veden jinou úvahou) navrhl už kolega ↑ OiBobik:.
↑ ajucha:
Udělejme si přehled:
A) Neznámé :
m, n , r ... souřadnice středu a poloměr hledané kružnice ,
x, y ... souřadnice některého z průsečíků obou kružnic (průsečíky budou dva).
B) Rovnice resp. podmínky vyjádřitelné rovnicemi:
(1) Rovnice hledané kružnice k_1 (obsahuje neznámé x, y, m, n, r)
(2) Rovnice dané kružnice k_2 (obsahuje neznámé x, y)
(3) Bod [m, n] leží na přímce p (neznámé m, n)
(4) Bod A leží na kružnici k_1 (neznámé m, n, r) ,
(5) Kružnice k_1, k_2 se protínají pod pravým úhlem (neznámé x, y, m, n) .
Máme tedy soustavu pěti rovnic o stejném počtu neznýmých.
O té Thaletově kružnici je tam řeč proto, že pro kolmé kružnice leží jejich společný bod na Thaletově kružnici nad spojnicí jejich středů. Ovšem analyticky počítat průsečík dvou kružnic (tady té k2 a oné Thaletovy) není moc příjemné.
Ovšem ta řeč o Thaletově kružnici je totéž, že trojúhelník S1-S2-X je pravoúhlý s pravým úhlem u X, kde X je průsečík známé k2 a hledané k1.
Zavedení vhodného souřadného systému ulehčí počítání (neulehčí princip).
Posuňme a otočme souřadný systém tak, aby jeho počátek byl ve středu zadané kružnice k2 a aby osa y byla kolmá na zadanou přímku p.
Budu dále velkými písmeny psát známé parametry, ať se v tom dobře orientuje.
Má pak totiž přímka p obecnou rovnici
a kružnice k2 rovnici
. Bod A má souřadnice
.
Střed hledané k1 je pak
, kde 'a' neznáme. Z S1 a bodu A ale máme hned poloměr hledané kružnice k1, jehož druhá mocnina je proto
.
Výše zmíněná Pythagorova věta (S2 je totiž [0,0]) pak dává
,
což je lineární rovnice pro 'a' (je vidět, že a^2 se hned odečte).
↑ ajucha:
Napadl mne ještě jeden možný pohled na situaci.
Mějme dánu kružnici
se středem
a uvažujme - prozatím obecnou - kružnici
protínající kružnici
v bodě
.
(Pro naše účely nebude nutné zabývat se i druhým průsečíkem, jehož postavení k oběma kružnicím bude analogické. Z těchto důvodů
pro něj ani nezavádím zvláštní označení.)
Jestliže se tyto kružnice protínají (v bodě T) pod pravým úhlem, pak to znamená, že přímka
je tečnou ke kružnici
a bod 
bodem dotyku, z toho dále plyne: bod
leží vně kruhu ohraničeného kružnicí
.
Vedeme-li bodem
přímku
tak, aby protla kružnici
v bodech
,
, potom podle věty o mocnosti bodu ke kružnici bude
(1)
.
Takovou sečnu
můžeme vést speciálně tak, aby navíc procházela bodem
, body
,
pak označme
,
a nebude
těžké vyjádřit je pomocí bodu
.
Má-li kružnice
navíc procházet daným bodem
, musí být též
, což dle (1) a následné konvence dává
(2)
.
Bod
tedy celkem hledáme tak, aby ležel na dané přímce
a při tom splňoval rovnici (2).
Neměl jsem zatím čas spočítat to podrobně, ale připadá mi, že by to mohlo být technicky méně náročné, než předchozí uvažované postupy.
EDIT . Ale relaxační počítání to ani teď není.
K předchozímu svému příspěvku ještě doplním další možnost postupu, patrně již tu nejjednodušší:
Na pravoúhlý trojúhelník STC (s přeponou SC) použijeme Pythagorovu větu a obdržíme
(3)
,
kamž dosadíme
(poloměr dané kružnice
, který z její rovnice snadno zjistíme spolu s bodem C) ,
(neboť oba body T,A mají ležet na hledané kružnici
, jejímž středem je S) .
Rovnice (3) tak dostane tvar
(4)
,
v níž jedinými neznámými budou souřadnice m, n bodu S. Její úpravou obdržíme rovnici
se známými konstantami a, b, c.
Druhou rovnicí téhož tvaru bude rovnice dané přímky p, na níž má ležet bod S.
Pro souřadnice bodu S tak máme soustavu dvou lineárních rovnic o dvou neznámých, jejíž vyřešení už je snadné.
Stránky: 1