Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 05. 2011 11:32

meggie
Reputace:   

vázaný extrém

Mám vyřešit příklad:  f(x,y)=x^2-y^2
s vazební podmínkou g=2x-y+1

počítám:

1. derivace f, x=2x  y=-2y

2. pak počítám langrangeovu fci ve tvaru L=x^2-y^2 + t(2x-y+1)
  Lx mi vyjde 2x+2t
  Ly -2y-t         z toho plyne:  2t=-2x   a    t=-x     tedy  x=2y

3.dosadim do vazební podmínky a vyjdou mi stacionární body y= -1/3  a x=-2/3

a jak z tohoto vypočítám jestli se jedná o vázaný lokální max nebo min?

#2 12. 05. 2011 13:32

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: vázaný extrém

↑ meggie:
Cosi o tom je psáno zde.

#3 12. 05. 2011 18:04

meggie
Reputace:   

↑ Rumburak:

děkuji za reakci, ale tyhle všechny odkazy mám sjeté, spíš ten konec potřebuji vysvětlit tak nějak polopaticky..

#4 13. 05. 2011 10:34

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ meggie:
Ta vazební podmínka je fomulována nějak nepřesně - předpokládám, že měla mít tvar 2x-y+1 = 0  (rovnice přímky).

Můžeme postupovat buďto tak, že zkoumáme, jaký druh extrému ve stacionárním bodě případně má funkce  L(x,y)=x^2-y^2 + t(2x-y+1)
(pro odpovídající hodnotu multiplikátoru t vypočítanou výše), tedy prověřujeme extrém funkce L dvou proměnných bez vazby, na to existují
postupy. Tentýž druh extrému pak bude platný i pro úlohu na extrém funkce f s vazbou.  To je uvedeno tuším že v tom druhém odkaze (pdf).
(Jestliže ale funkce L nemá v onom stac. bodě extrém, pak tato metoda selhává a nutno postupovat kreativně podle situace -  bez záruky se
domnívám, že extrém pro původní vazební úlohu tím není vyloučen).

V této jednoduché úloze můžeme postupovat i tak, že z vazební podmínky 2x-y+1 = 0  vyjádříme y = 2x + 1  a zavedeme funkci
g(x) = f(x,2x + 1)  JEDNÉ proměnné a hledéme JEJÍ extrémy v R.  Stacionární bod x=-2/3 již máme zjištěný (správnost jsem nekontroloval)
a na ověření, zda jde o extrém, použijeme třeba kriterium podle znaménka druhé derivace fce g ve stac. bodě.

Zápatí