Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím... zadání zní: Určete, zda daná funkce f má v bodě a = 3 limitu L a zda je v tomto bodě spojitá. Nakreslete graf funkce f v okolí bodu a a graficky zdůvodněte své tvrzení nakreslením těchto okolí.
f: y = (x-3)(x+2)/3-x
Takže... docela nevím, jak bych měl toto řešit. Vím, že limita funkce je spojitá v daném bodě, pokud je daný bod součástí definičního oboru funkce. Ale jinak celkově nějak nechápu zadání příkladu + bych to asi neuměl řešit graficky.
Zdravim :)
Víme, že funkce je spojitá, pokud se limita rovná funkční hodnotě, je ale vidět na první pohled, že trojka do definičního oboru nepatří.
to je v pořádku :) ...pokud jde o to grafické řešení ...grafem tady toho je přímka, normálně bych asi nakreslil danou přímku a ,, vynechal bych bod -5,, kde to není definované.
jinak když něco takovýho napíšeš do nějakého programu na vykreslování grafů, tak to skoro ani nebude vidět, že to tam neni spojitý ..
Grafická definice je, že si zvolíš kolem bodu 3 nějaké okolí, a stejně velké okolí si zvolíš na ypsilon kolem nedefinované funkční hodnoty-limity -5 ...a musí platit že body z okolí kolem bodu 3 leží v okolí kolem bodu -5 , až když to okolí budeš pořád zmenšovat, budeš se limitně blížit k bodu 3, limitně se příblížíš na ose y k bodu -5 .
Ve starší literatuře se můžeš setkat i s takovým zápisem:
Ale dnes se výhradně používá:
Znamená to, že se ktomu bodu blížíš.
Přečteš to jako limita pro x blížící se nule.
Ano, bod na ose X jinými slovy :)

Bawler napsal(a):
Vím, že limita funkce je spojitá v daném bodě, pokud je daný bod součástí definičního oboru funkce.
To bohužel není pravda.
Platí pouze implikace, že pokud bod není součástí definičního oboru, tak tam funkce ani není spojitá. To porušuje samu definici. Dají se ale najít funkce, které nejsou spojité v bodech svého definičního oboru.
Takže čistě teoreticky, kdyby u tohoto příkladu bylo zadáno x -> 4, tak by byla limita -6. Je to tak? Takže limita různých bodů je různá. Až na výjimku, kdy x jde k nekonečnu, v tom případě to znamená, že funkce "konverguje"(blíží se) k jisté asymptotě y = ?, což je vlastně ta limita a "jakoby" se jí v nekonečnu dotkne. Je to tak?
EDIT: Tak halogan, teď v tom mám zmatek. Mohl byste mi říci nějaký takovýto příklad?
EDIT2: Ano teď mi to došlo. Funkce nemusí být spojitá. Pokud by byla přímka přerušena v daném bodě na přímce, tak to neznamená, že ten bod nemůže být mimo tu přímku - zkrátka by tam ten bod byl, jen by byl níže, to by znamenalo, že funkce spojitá není, ale bod patří jejímu definičnímu oboru. Je to tak?
Ano, limita by byla -6 a byla by to také funkční hodnota v daném bodě, samozřrejmě, že limita je pro každý bod jiná, stejně tak funkční hodnota.
To, že se x blíží nekonečnu nemusí nutně znamenat, že funkce bude divergovat k nekonečnu také, ( pozor pleteš si konvergenci a divergenci.
Např.
zminoval jsi konvergenci, a konvergence znamená, že najdeš nějaký výsledek, který není nekonečno, tvůj dotaz jsem pochopil tak, jestli funkce diverguje k nekonečnu-v nekonečnu se protne s asymptotou, když se x blíží nekonečnu.
Tak to jste mne špatně pochopil. Výsledek není nekonečno - výsledek je normální číslo. Například limita x -> nekonečno může být 0. A znamená to, že se tato funkce blíží(konverguje) k ose X, což by mohla být daná asymptota, kterou by v nekonečnu daná funkce protla.
↑ Bawler:
Ktorú funkciu a ktorý bod máš na mysli?
Alivendes Ti napísal:
Víme, že funkce je spojitá, pokud se limita rovná funkční hodnotě, je ale vidět na první pohled, že trojka do definičního oboru nepatří.
Ak 3 nepatrí do definičného oboru, funkčná hodnota v bode 3 neexistuje a nemôže sa teda rovnať limite v tomto bode.
Ano, máte pravdu. Začínám se v tom ztrácet a říkat nesmysly. Takže pokud je funkce definovaná v určitém definičním oboru, tak každý ten bod má svou limitu. Jen pořád mi v tom dělá nepořádek ta definice limity. Přijde mi, že to vždy platí. To jak jsou ty okolí bodů.