Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Potřebovala bych pomoct s vyřešením řady: suma n-tá odmocnina ze 2 -1 neboli 2^(1/n)-1
1) udělala jsem si nutnou podmínku, že lim 2^(1/n)-1=2^0 - 1=0 podmínka splněna
2)snažila jsem se to spočítat pomocí srovnávacího kritérie, kde jsem si za bn zvolila bn=2^(1/n)
-> lim (2^(1/n)-1)/(2^(1/n))=0
musím ještě zjistit, jak je na tom bn a bn mi vyšlo, že diverguje, ale podle srovnávacího kritéria takováto podmínka není, prootže když bn diverguje, tak by musela být limita an/bn vetsi jak 0 a to není,protože se rovná 0...
poté jsem to zkoušela podle podílového kritéria, ale limita a_(n+1)/a_n mi vyšla 1 a takováto podmínka taky není...
jak to tedy mam udelat prosím ???

↑ ajucha:
Zkus srovnávací kritérium s harmonickou řadou. Asi to bude chtít L'Hospitala nebo něco takového.

Proč to ostřelovat nějakými řadami a zkoušet kritéria?
V hodně standardních VŠ úlohách se to řeší přes limitní srovnávací kritérium. Jeho podstata je jednoduchá. Ty vyzkoumáš, jak se chová tvá řada a často dojdeš k tomu, že o konvergenci/divergenci této jednodušší řady něco víš.
U tvé řady využiiješ znalosti
a už máš prakticky hotovo. Vybavíš si limitu fce
pro x jdoucí do nuly a máš to.
↑ halogan:
tak to nechapu.... mam to vypočítat pomoci srovnavaciho nebo podiloveho kriteria, ale nevychazi mi to... nemohliby jste mi to podlejednoho z techto kriterii spocitat?

Tak půjdem krok po kroku dokud to nepochopíš (nebo někdo nepřijde s jednodušším řešením, jak to tak už bývá).
1) Máme řadu. V tomhle případě
a nevíme, jak se přesně chová.
2) Víme ale, jak se zhruba chovají řady
, to je docela základ při počítání konvergencí.
3) Tak teda zkusíme spočítat limitu naší
, protože z limity zjistíme, jak se chová, ne?
4) Vzpomeneme si na předchozí semestr/rok/týden/měsíc, že známe nějaké tabulkové limity, třeba
---
Tady zatím přestanu... je vše jasné, nebo už krok 4) dělá problém?

↑ Pavel Brožek:
Moc dobře to vím, vypadlo mi tam za posledním rovnítkem \lim. Na tohle jsem docela háklivý, takže bych měl vlastně pokárat sám sebe :-)
Díky za upozornění.

↑ halogan:
Pak se mi ale takový argument nelíbí :-). To bych také mohl psát
.
Z rovnosti limit nemůžeme posuzovat, jak se funkce chovají.

↑ Pavel Brožek:
Já ale také upravuji jen tak, abych mohl později limitně srovnat s 1/n^k, proto upravuji jen jako kdybych limitu opravdu počítal (vždy tedy jen vhodně rozšiřuji).
Implikaci "limity se rovnají -> funkce se chovají podobně pro n jdoucí k nekonečnu (nebo chceš-li — jejich podíl má v nekonečnu reálnou limitu)" v žádném případě netvrdím.
Z příspěvků slečny Aleny jsem pochopil, že takové nuance stejně řešit nebude :-)
----
V tomto případě je nejjednodušší asi řešení ↑ pf:, i když obecně se na zkoušku stejně bude muset naučit zacházet s limitním srovnávacím kritériem.