Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj počítám exponenciální rovnice. Chtěla jsem se zeptat, jestli existuje nějaké číslo, kterým když umocním 3, zmenší se na 2.

↑ Saluska:
Ano, toto číslo zjistíš, když rovnici zlogaritmuješ

Ty hledáš x, pro které platí
.
Ano, takové číslo existuje. Jde to vidět grafu exponenciely pro základ větší než 1.
Konkrétně se k
dostaneš přes logaritmování. Očekáváš číslo mezi 0 a 1 (umocnění na 0 to zmenší na jedničku, umocnění na prvou to nechá na trojce).
↑ Alivendes:
Vieš, nemusí, lebo ak umocníš na zlomok, môže sa číslo aj zmenšiť, myslím.
Mne išlo o to, že niekedy ide o exponenciálnu rovnicu, kde pomôže úprava na zlomkový základ a vtedy problém zadávateľa (zadávateľky) vlastne riešiť netreba...
To mě nenapadlo to dat po logaritmus, děkuju. Já sem myslela, že třeba je zlomek, kterým by to šlo,
To jsem spočítala i já, jenže vyjde 0,630929 .... a já bych potřebovala zlomek;).

↑ Saluska:
nic bych za to nedala, že je to číslo iracionální, takže nejde zapsat zlomkem ;-)
↑ Saluska: jak už kolegové napsali, je to iracionální číslo, ale mohla bys napsat, že
tedy jestli jsem správně pochopil tvůj dotaz
↑ Saluska:
Ešte raz sa pýtam: existuje rovnica, z ktorej vyšiel Tvoj dotaz?
Možno Tvoju otázku v skutočnosti riešiť netreba...