Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ hawranek:
Já požívám program Graph. Teď si však nejsem jistý, jestli se tam dají dělat asymptoty, ale asi jo. Stránka mě bohužel žádná nenapadá.
↑ Jenda358:
ježís tak ten je super, díky....ještě se chci zeptat (:-D)....když asymptota je y=x-3....bude to vypadat takhle?
my totiž míváme většinou v grafech dvě asymptoty, ale tu druhou nevim odkud bych vzala a dle tvaru grafu ani kam dala...
↑ hawranek:
Graf přímky y=x-3 vypadá takhle (ta zelená přímka):
↑ Jenda358:
aha, já si neuvědomila že to má být šikmý :-D
↑ hawranek:
Ta tvoje "přímka" by ale taky měla platit.
To co jsi nakreslila ty je tzv. asymptota bez směrnice, což je také důvod, proč jsi ji nevypočítala společně s tou y=x-3.
Můžu se ještě zeptat, jak si přišel u tý monotonnosti na to, že to rozděluje ta trojka?
A mám dodat tu asymptotu bez směrnice do toho grafu nebo ne?
↑ hawranek:
Zdravím,
mám takový dojem, že boj o dotažení tohoto tématu do konce už každý ze zúčastněných vzdal, poslední statečný byl kolega ↑ Jenda358:, děkuji.
O významu
, která nepatří do def. oboru zadané funkce (nepatřila ani do def. oboru 1, 2,...derivací) atd. se zde již řeklo hodně.
Jelena v příspěvku č. 37 napsal(a):
V bodě x=3 nemůžeš najit žádnou hodnotu funkce, protože nepatří do def. oboru zadané funkce. Vyšetří si limitu funkce zleva a zprava od této hodnoty a udělej si závěr, zda zde nastupuje asymptota svislá.
Také se vzdávám.
Prostě jsi zvítězila, gratuluji a přeji i další úspěchy :-)
Jelena
↑ jelena:
Děkuji všem zúčastněným, toto téma bylo dotaženo do konce :-) Ale nebojte se- za chvíli jsem zpět s druhou částí seminárky :-D
↑ hawranek:
:-) potom vztyč prosím vítěznou vlajku na vybojované pozici, já zatím přehodnotím bojovou taktiku (dle vzoru od 30 sek.)