Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím... Je dáno: Dokažte vzorec pro výpočet pláště komolého kužele.
S tímto příkladem si absolutně nevím rady, protože nevím, jak zjistit tu funkci, která ho určuje. Zkoušel jsem to i u normálního kužele, který mám v učebnici, ale absolutně jsem nepochopil jak na tu směrnici k přišli. Pokud vím, tak je to tg alfa, ale v té učebnici ten poměr stran psali opačně.
Zdravím,
záleží na tom, jak je kužel (nekomolý zatím budu popisovat) umístěn. Například, pokud osa rotace je osa x, tak mám 2. možnosti:
- podstava=osa y, "nos kuželu" leží na ose x ve vzdálenosti=výška kuželu od bodu (0,0),
- "nos kuželu" je v bodě (0, 0), podstava ve vzdálenosti=výška kuželu. Tuto variantu bych zvolila. Potom omezující přímka prochází bodem (0, 0) a bodem (výška, poloměr),
k=tg(alfa)=(poloměr podstavy)/(výška), odsud omezující přímka y=kx.
---------------------------------------------------------------------------------
Pokud máš možnost, umístí sem scan z učebnice, ať si povídáme stejně.
Takže normální jsem řešil takto. Jen mne zarazilo, že v učebnici je ten poměr stran opačný a nechápu proč. Jinak u toho komolého jehlanu - myslíš, že by šlo tam dát tu přímku ve tvaru y = (r/v)*x + q a q by byl vlastně poloměr té horní podstavy? Zkrátka by měla stejnou směrnici, ale byla by posunutá nahoru o poloměr té horní podstavy.
↑ Bawler:
Pochybuji že ti někdo vysvětlí co je v učebnici, dokud sem nedáš ten scan, jak ti už napsala jelena..
Taky si ujasni jestli chceš počítat objem nebo obsah. V prvním příspěvku říkáš něco o plášti.
Nápad s posunutím té přímky se mi zdá dobrý, akorát si dej pozor že ti to posunutí změní i poloměr té spodní podstavy, a bude potřeba tam ještě něco upravit. To ale bude z obrázku jasné.
Změna mezí (jak radí Phate) je taky možnost, ale i tam je potřeba dávat trochu pozor.
↑ Bawler:
děkuji, ve scanu je překlep nad obrázkem, ale už ve vzorci po "TEDY" Q=... je v pořádku. Souhlasí?
pro komolý odsekneš "špíčku kuželu" pomocí posunu osy y doprava, potom bys měl mít bod na ose y (0, r) - menší podstava, další bod (v, R) větší podstava,
k=(R-r)/v. Přímka y=((R-r)/v)*x + r
Souhlasí to? Omlouvám se, už nebudu mít čas, věřím, že kolegové pomohou.
A jak píše LukášM, udělej si jasno, zda obsah nebo objem.
Zdar a sílu.
Stránky: 1