Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Závaží zavěšené na pružině vykonává harmonický netlumený pohyb s periodou T=0,4 s a amplitudou u= 2cm=0,02m. určete výchylku závaží z rovnovážné polohy, jeho rychlost a zrychlení 4,85 s od okamžiku kdy závaží procházelo rovnovážnou polohou.
Tušim že bych měl použít tento vzorec: y= u*sin (omega*t) pro výchylku a pak jen derivovat a tim zjistit ostatní...Ale nevychází mi to. Možná mam použít toto y= u*sin (omega*t+ fi)...ale nevim co dosadit za to fi(řecké písmeno:))...výchylka by měla vyjít 0,014m.
Děkuji za případnou pomoc..

↑ RRR_cz:
Mě výchylka vyšlo OK. Vzorec je dobře y= u*sin (omega*t). Možná děláš chybu v tom, že za omega - úhlovou rychlost, nedosazuješ za pí 180 stupňů ( v případě nastavení kalkulačky do desítkové soustavy:-))
Jo díky..dosazoval jsem to opravdu blbě:)...ještě by mě zajímalo jak zjistim nejvyšší rychlost a zrychlení??moje uvaha je taková že nejvyšší rychlost bude uprostřed toho kmitu..tak mohlo by to byt tak že do vzorce dosadim za čas t=0,2???
děkuji
↑ RRR_cz:
Největší rychlost je při průchodu rovnovážnou polohou, takže když používáš sinus, tak v časech
.
čas
použít můžeš, ale stejně tak můžeš použít i