Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Ahoj, už delší dobu si hlavu lámu nad tímto příkladem:
Rozhodněte, zde vektor ->a patří do podprostoru W=[{->u1,->u2, ->u3}] ⊆⊆R4, kde: ->a = (-1,2,3,1), ->u1=(2,0,2,1), ->u2=(3,1,2,5), ->u3=(0,0,0,1)
šipka značí vektor.
Byl by někdo tak hodný a pomohl by mi s tím prosím?
Předem děkuji moooc za odpověď.
Asi bych postupoval takto: nahlédneme, že vektory
jsou lineárně nezávislé (to je snadné vzhledem k tomu, jak vypadá
). Potom bych napsal všechny 4 vektory do matice a spočítal její determinant.
bude platit právě tehdy, když bude tento determinant nulový (je jasné proč?).

Zkusím to spočítat, ale není jasné, proč ->a bude patřit do podprostoru právě, když bude det = 0.

takže determinant vyšel 5, takže vektor a nepatří do podprostoru??
Determinant bude nulový právě tehdy, když ty 4 vektory budou lineárně závislé, tedy existují reálná čísla (ne všechna nulová)
taková, že
. Navíc nemůže být
, jinak by bylo
, což je spor s tím, že tyto tři vektory jsou lineárně nezávislé. Můžeme tedy napsat
,
což znamená, že
.
Jinak mně vyšel determinant 12.

tak děkuji moc, ten determinant už vidím, já počítala už další příklad,který má podobné vektory v zadání..
↑ mischell90:
Má ta sestavená matice soustavy nějakou souvislost s tím zadáním v prvním příspěvku? Já žádnou nevidím.
Jinak ta soustava správně vyřešená není, ať už se vzala kdekoli. Na jednom místě se mi zdá že ulétlo znaménko, ale hlavně nevím jak se ti podařilo splnit tu poslední rovnici.

omylem jsem sem dala jinou fotku;) http://imageshack.us/photo/my-images/82 … 1131n.jpg/ tak je to dobře?
↑ mischell90:
Rozhodně není. Matice soustavy je sestavená správně. Ale při úpravách jsi udělala nejspíš dvě chyby. Při přehazování řádků hned v prvním kroku sis neopsala jedno znaménko, a pak je pravděpodobně chyba v poslední úpravě posledního řádku - nicméně jak na to tak zhruba koukám, tak kdyby se upravovalo správně, vyšla by při správných úpravách nejspíš ekvivalentní matice jako vyšla tobě, takže ty chyby v tomhle případě nehrají roli.
No, ale hlavně co ta volba těch neznámých.. Podívej se na tu poslední rovnici. Podle tebe platí rovnost
?

No právě s tou poslední rovnicí nevím co dělat, ta mi tam dělá guláš a jinak ten postup si poupravím, bývám dost zbrklá při výpočtech a nejednou jsem na to doplatila.
↑ mischell90:
No, co s ní dělat. Uděláš s ní to samé co kolegyně tady.
Ale přece ji nemůžeš ignorovat, ne? Pokud to uděláš, tak jsi vlastně rozhodla o tom, že tam ten vektor bude patřit. A pokud o tom chceš tímhle způsobem rozhodovat, tak je lepší udělat to hned na začátku a ani nezačínat s počítáním.

děkuji, takže soustava nemá řešení a vektor "a" tedy do podprostoru W nepatří?
↑ mischell90:
Ano. Akorát nevím proč se na to ptáš, když to jasně vyplývá z toho co napsal výše Olin. Dal si s tím práci, tak bych to neignoroval.
Stránky: 1