Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Chtěla jsem se jen zeptat, jestli mám dimenzi dobře spočítanou. Předem moc děkuji
http://imageshack.us/photo/my-images/71 … 11132.jpg/

Dimenzi podprostoru, který je generovaný množinou {(-1,2); (3,1); (4,2); (-3,1); (2,0)}.
↑ mischell90:
Formálně je dost divné dát to znaménko ekvivalence mezi matice které nemají stejný rozměr, asi by bylo lepší tam ty nulové řádky opsat. Ale to je spíš jen formalita.
Dimenze je správně, akorát nebylo vůbec potřeba kvůli tomu upravovat nějakou matici, protože to je naprosto jasné. Aby byla dimenze 0, musely by být všechny vektory nulové - to nejsou, takže dimenze je větší. Jsou to vektory z R^2, a jejich lineární obal tedy nebude mít větší dimenzi než je dimenze R^2 - takže buď má dimenzi 1 nebo 2.
Teď zkus doplnit jak jsem přišel na to, že to není ta 1.

Děkuji, jo ty nuly už se mi nechtěly opisovat, vím, že by tam měly být. Mně jen zarazilo, že spolužáci vypočítali dimenzi 5, což je nesmysl, ale už jsem ze všeho tak zmatená, že jsem se chtěla ujistit, každopádně děkuji moc:)
↑ mischell90:
A jak jsem teda poznal že to je 2 a ne 1? Jak by to muselo vypadat aby byla dimenze 1?

Protože ty 2 vektory jsou lineárně nezávislé?
↑ mischell90:
No, sice neříkáš jaké dva, ale je to tak. Dimenze by mohla být jedna jen v případě, že by všechny ty vektory byly nějakými svými násobky, např. ((1,1),(2,2),(3,3),(4,4),(5,5)). Ale u nás to je na první pohled vidět že nejsou.