Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 05. 2011 23:09

SarkaS
Zelenáč
Reputace:   

Planimetrie-otočení

Zdravím, mohl by jste mi někdo prosím poslat obrázek s postupem? Zatím jsem pochopila pouze otočení trojúhelníků samostatných.

Př. Jsou dány dvě rovnoběžky p,q a bod A, který leží mezi nimi. Blíže přímce q. Sestrojte rovnostranný trojúhelník ABC, kde B náleží p a C náleží q a  B náleží p.

• (téma jako vyřešené označil(a) SarkaS)

#2 19. 05. 2011 08:57

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Planimetrie-otočení

Zdravím,

mně se zdá tato úloha nesestrojitelná, nevím, co kolegové. Děkuji za případné náměty.

#3 19. 05. 2011 10:09

Dana1
Host

↑ SarkaS:

Šárka, asi som Ťa pomýlila. Musím sa ospravedlniť...

Ak ide predsa len o rovnoramenný trojuholník s hlavným vrcholom pri A a ramenom r, zostrojí sa kružnica so stredom A a polomerom r.

Jej priesečníky s priamkami p, q sú hľadané body  B, C - ale to mi zas pripadá príliš triviálne... Bod C je obrazom bodu B v otočení o uhol pri vrchole A.

Ak je úloha zadaná všeobecne iba bodom A a ramenom r, treba urobiť diskusiu o dĺžke ramena r, lebo trojuholník sa nemusí dať za určitých okolností zostrojiť.

#4 19. 05. 2011 20:13 — Editoval Dana1 (19. 05. 2011 22:01)

Dana1
Host

↑ SarkaS:

Pre rovnostranný trojuholník:

Myslím, že keď sa priamka p otočí okolo bodu A o 60°, priesečník obrazu priamky p a priamky q je bod C.

Dôvod - v náčrte "hotovej" úlohy vidno, že obrazom bodu B v otočení okolo bodu A o 60° je bod C. Pretože bod B leží na priamke p, ak otočíme celú priamku, priesečník otočenej priamky s priamkou q bude bod C, ktorý je obrazom bodu B.

Dĺžka AC je strana hľadaného trojuholníka.

Alebo sa mýlim?

Kúpila som si rysovacie potreby (:-)) a vyšlo mi to... fakt je, že som otáčala iba v kladnom smere (proti smeru chodu hodinových ručičiek). Ešte asi treba preskúmať, ako je to s otočením na opačnú stranu.

Priamka sa okolo stredu otáča tak, že sa okolo neho otočia jej dva ľubovoľné body. (Otočenie o 60°sa dá urobiť jednoducho využitím veľkosti uhlov v rovnostrannom trojuholníku.)

Takže sa zdá, že možno som vlastne nikoho nemýlila, čo by bolo fajn ...  :-)

#5 20. 05. 2011 00:03

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Dana1:

:-) Děkuji, Dano, napsala jsem "mně se zdá", protože pořád mi vycházelo, že záleží na umístění bodu A (a při některém umístění nejde sestrojit) a nemohla jsem dokázat, že nezáleží.

Technika sestrojení by byla stejná, jak v tomto tématu, ale ten důkaz se mi nedařil. Kružítko Tobě závidím :-) U nás je to taková vzácnost, ale už mi bylo vráceno mé oblíbené :-) (má jednu speciální vlastnost)  a snad tak hned neseberou (a také vím, kde je zálohováno).

Moc děkuji a měj se hezky :-)

Zápatí